Magazin     | 17.04.2020. 10:48 |

U Hrvatskoj izgrađeno ljetno stanište za slijepe miševe

FENA Agencije

ZAGREB, 17. travnja (FENA) - U Parku prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj, izgrađeno je ljetnje stanište za slijepe miševe. Kako navode iz tog parka, slijepi miševi se bude iz zimskog sna, a više temperature dovode do povećanog broja insekata kojima se slijepi miševi hrane zbog čega se oni doseljavaju u ljetnja prebivališta.

Stoga je Park prirode Lonjsko polje u Krapju na objektu suvenirnice postavio ljetnje stanište za slijepe miševe koji inače naseljavaju stare kuće napravljene od prirodnih materijala.

Slijepi miševi su zbog toga prije četiri godine počeli naseljavati suvenirnicu te su se smjestili u njene zidove.

S obzirom da njihovo prisustvo utiče na higijenu, stručnjaci parka su odlučili napraviti stanište za njih, odnosno jedan vid kućica koje su postavljene na vanjski zid suvenirnice.

Slijepi miševi se povezuju s koronavirusom kojim je u svijetu zaraženo gotovo 2,2 milijuna ljudi, a preminulo je skoro 147.000 osoba. Međutim, iz parka tvrde da su nepotrebno stigmatizirani, prenosi Hina.

 "Zbog pandemije novog koronavirusa slijepi miševi su proteklih mjeseci nepotrebno stigmatizirani u dijelu javnosti. Slijepi miševi u Hrvatskoj tim virusom ne mogu zaraziti ljude, a njihova vrijednost za ekološki sistem izuzetno je velika. U suvenirnici u Krapju boravile su čak četiri vrste strogo zaštićenih vrsta slijepih miševa iz roda patuljastih slijepih miševa. Sada pratimo kako će prihvatiti novo stanište“, kazala je Valerija Hima, upravnica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na Međunarodni dan zaštite slijepih miševa.

Stanište prema Sporazumu za očuvanje europskih šišmiša organizacije EUROBATS, zadovoljava sve kriterije za uvrštavanje na popis međunarodno važnih skloništa za šišmiše.

Tim se sporazumom štiti 51 evropska vrsta slijepih miševa.

Međunarodni dan zaštite slijepih miševa obilježava se 17. travnja  kako bi se javnost upoznala s vrijednošću te životinjske vrste. Dnevno slijepi miš pojede nekoliko stotina komaraca te tako oni doprinose ekološkoj ravnoteži smanjujući broj insekata, a neke rijetke vrste pomažu i u oprašivanju biljaka.

Na svijetu ima oko 1.400 vrsta slijepih miševa. Žive u prirodi, ali i urbanim sredinama – parkovima, dvorištima te građevinama. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'