Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 19:50 |

Zukić: Nadam se da će mjere Vlade FBiH biti usvojene po hitnom postupku (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Nadam se da će mjere za pomoć privredi koje je Vlada Federacije BiH donijela i one koje tek treba donijeti, ući u parlamentarnu proceduru i po hitnoj proceduri biti usvojene. Time ćemo steći pretpostavke da ovu, uslovno rečeno, opravdanu nervozu oko donošenja prvih mjera prevaziđemo i da se jednostavno one počnu realizirati - kazao je na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Zukić, koji je ujedno i član Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, smatra da mjerama sigurno neće svi biti zadovoljni, ali naglašava da je Vlada FBiH u skladu s mogućnostima donijela najpravednije mjere. 

- Ja se nadam da će mjere koje slijede također biti komplementarne i pratiti dinamiku mjera Vlade FBiH i da će privrednici, a tu primarno mislim na mala i srednja preduzeća i obrte, imati u kratkom roku imati na raspolaganju ta sredstva, a sve s ciljem da zajedno istrpimo krizu i popravimo posljedice koje će ostaviti - rekao je Zukić.

Naglasio je da svaka kriza predstavlja i određenu šansu da se urade poboljšanja, a to se po njegovim reiječima posebno odnosi na restruktuiranje privrede. 

- Mi prije svega moramo pripremiti mjere za izvozno orijentisane firme, koje mogu obezbijediti kompenzaciju za robu koju uvozimo i sve one koje svoje proizvodne programe mogu prilagoditi tržištu, da to učine na što bolji i brži način. Tu prije svega mislim na Garantni fond koji treba da u startu da obezbijedi nekih 500 miliona KM - rekao je ministar. 

Vjeruje i da je potreban "lakši ambijent" kada je u pitanju fiskalna politika, te da je sada dobro vrijeme da Vlada i parlamenti razmotre usvajanje zakona kojima bi stigla olakšanja po pitanju fiskalnih opterećenja, kao i da je potrebno nastaviti proces digitalizacije, koji je započet, ali je u međuvremenu stao. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4358

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19FcXscFFpFxp1taaVLf1Wv6FLgPQocqU?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta