Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 17:17 |

Szijjarto: Nemamo pravo da se miješamo u unutrašnja pitanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16.aprila (FENA) – Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto izjavio je danas u Banjoj Luci da zapadni Balkan stoji pred velikim izazovima, isto kao i centralna Evropa, kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

- Mi smo takođe dobili pomoć od prijatelja i znamo koliko je to važno. Pošto ste naši prijatelji, kada ste nam se obratili za pomoć, bilo je evidentno da ćemo je pružiti - istakao je Sijarto u Banjoj Luci, gdje doputovao nakon posjete Sarajevu, a u oba grada je uručio medicinsku opremu svoje zemlje, neophodnu u borbi protiv koronavirusa.

Izrazio je nadu da će zdravstveni radnici uspješno koristiti dopremljenu zaštitu opremu.

- Možete da računate na nas. I mi ćemo vam biti od pomoći u svemu što možeo i u budućnosti. Poštovat ćemo vaše odluke. I smatramo da nemamo i nikada nećemo imati prava da se miješamo u unutrašnja pitanja – rekao je Sijatro.

Kada je u pitanju situacija u njegovoj zemlji, kazao je da Mađarska paralelno tretira zdravstvena i ekonomska pitanja.

- Naš zdravstveni sistem je spreman – rekao je on i dodao da im je iz Kine stigao veliki broj opreme, a izradili su i plan za oživljavanje ekonomije, koji nije do sada viđen u toj državi.

- Taj ekonomski plan obuhvata 18 posto BDP-a, što znači da će pružiti kredite preduzećima i poreske povlastice – dodao je šef mađarske diplomatije, nakon sastanka s predsjednicom RS Željkom Cvijanović, entitetskim premijerom Radovan Višković i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

- Sa Mađarskom nemamo otvornih pitanja osim pitanja dodatne saradnje - kazao je Dodik i zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

- Mađarska je zemlja koja nam pomaže da bolje razumijemo i shvatimo naš evropski put. Ovo je vrijeme u kojem svi imamo jednog neprijatelja na drugoj strani. Ova epidemija će proći, a ovaj današnji sastanak može poslužiti kao dobra osnova da razvijemo našu saradnju po svim drugim pitanjima. Već sam ministru rekao da kod nas, u našem narodu, postoji jedna izreka koja kaže 'u dobru je dobar biti, a na muci se poznaju junaci'. Naš junak je ministar, njegov predsjednik i mađarska država – naveo je Dodik.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!