Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 16:48 |

Efendić obišao radove u Dobroševićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - U okviru nastavka projekta gasifikacije u općini Novi Grad Sarajevo privode se kraju radovi na izgradnji primarnog gasovoda u naselju Dobroševići. Tim povodom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je zajedno s izvođačem radova i sa saradnicima obišao gradilište.

- Ovaj dio naše općine ranije nije imao gasnu mrežu. U proteklim godinama primarna gasna mreža provedena je ispod autoputa, ispod rijeke Bosne i sada se radi primarni gasovod na ovoj lokaciji u dužini od 1,5 kilometara, čime se stiču preduvjeti da se pet ulica i više od 150 stambenih individualnih objekata priključi na gasnu mrežu. Izbor energenata koje će domaćinstva koristiti njihov je lični izbor, ali sigurno će značajan broj njih koristiti gas kao osnovni energent, što je zapravo i nama jako važno. Svi znamo u kakvom se stanju Sarajevo nalazi u zimskim mjesecima, a problem zagađenosti zraka se tada ne može riješiti, jer to se rješava planski i sistemski kroz dugogodišnji period - kazao je Efendić.

Inžinjer za održavanje i izgradnju gasnih mreža Jasmin Bandić je istakao kako je zadovoljan dinamikom izvođenja radova naglasivši da je sa današnjim danom izgrađeno 650-700 metara mreže, a da je za završetak preostalo još svega nekoliko dana rada u narednoj sedmici, čime će ovaj projekat biti okončan.

Da su Dobroševići trenutno jedno veliko gradilište potvrdio je i predsjednik savjeta ove mjesne zajednice Ismet Žiga.

- Mislili smo da će s pojavom ove pandemije sve stati, a ustvari radovi nisu stali. Pored ovog projekta koji je od velikog značaja za građane ove mjesne zajednice, mi danas obilazimo i drugi veliki projekat, a to je projekat izgradnje vodovodne mreže, čime će se jedan dio ulica skinuti s lokalnog vodovoda - kaže Žiga.

Riječ je zapravo o izgradnji vodovodne mreže u dužini od 1,5 km. Za domaćinstva koja su se do sada vodom snabdjevala s lokalnog vodovoda Djevojačke vode, redukcije vode naročito u ljetnom periodu bile su redovne. Realizacijom ovakvih projekata Općina Novi Grad Sarajevo uspijeva vodovodni sistem širiti u punom kapacitetu, tamo gdje je on najpotrebniji. Izgradnjom ove vodovodne mreže mještani ovog naselja će prvi put dobiti gradsku vodu s odgovarajućim pritiskom. Oni se nadaju da će radovi biti završeni do ljeta, te da redukcija više neće biti.

- Mogu reći da sam zadovoljan da barem građevinska operativa nije zaustavljena sa svime što se dešava u našoj zemlji, regiji i svijetu kada je u pitanju borba protiv globalne pandemije koja se širi. Mislim da je značajno da građevinska operativa radi, da njihovi radnici ne moraju ići na čekanje ili biro za zapošljavanje. Ako smo nastavkom realizacije naših projekata doprinjeli tome i stabilizaciji barem građevinskog sektora to je dobro - zaključio je načelnik Efendić, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo