Svijet     | 16.04.2020. 16:14 |

Deset afričkih zemalja nema nijednog respiratora

FENA Internet

JOHANNESBURG, 16.aprila (FENA) - U Africi će sljedećeg sedmice biti urađeno više od milion testova na koronavirusa kako bi se riješio "veliki jaz" u procjeni stvarnog broja slučajeva na kontinentu, rekao je dr. John Nkengasong, direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), dok jedna projekcija procjenjuje više od 10 miliona teških slučajeva virusa u sljedećih šest mjeseci.

"Možda će u sljedeća tri mjeseca biti potrebno 15 miliona testova u Africi", rekao je Nkengasong u četvrtak, prenosi AP.

U obraćanju novinarima, Nkengasong je kazao da je broj testova na afričkom kontinentu trenutno nedovoljan, istakavši da će u narednom periodu pokušati ojačati sistem testiranja i praćenja zaraženih osoba.

Napomenuo je kako ulažu posebne napore da zaštite ionako nedovoljan broj zdravstvenih radnika jer bi, kako je rekao, gubitak njih značio katastrofu za afričke zemlje.

Dodao je također da su u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji i Egiptu započeta četiri različita klinička ispitivanja za liječenje koronavirusa.

Naglasio je da će u saradnji sa međunarodnim partnerima afričkim zemljama poslati novu medicinsku opremu, maske i zaštitna odijela, upozoravajući na činjenicu da 10 afričkih zemalja nema nijednog respiratora.

Izrazio je zabrinutost zbog odluke SAD-a da smanji financiranje WHO-a, rekavši da će "apsolutno uticati na sposobnost država članica (Afričke unije) da dobiju podršku". SAD je glavni donator WHO-a, ali predsjednik Donald Trump prigovorio je zbog navodnog lošeg upravljanja.

Nova inicijativa za dramatično ubrzanje testiranja dolazi dok se kontinent od 1,3 milijarde ljudi zalaže za svoj preokret u pandemiji koja se prebacila iz Kine u Evropu i SAD, a sada i dalje. Stručnjaci kažu da je Afrika sedmicama zaostala za Evropom i Sjedinjenim Državama, ali porast slučajeva izgleda alarmantno sličnan.

Afrika je trpjela u globalnoj utrci za pribavljanjem kompleta za testiranje i druge potrebne medicinske opreme. Iako je broj slučajeva virusa širom kontinenta u četvrtak bio iznad 17.000, zdravstveni službenici rekli su da nedostatak testiranja znači da postoji više.

Južna Afrika, najagilnija afrička država u testiranju, do sada je izvela 90.000 testova, izvijestilo je njezino ministarstvo zdravstva.

Jedna projekcija predviđa za period od  sljedećih šest mjeseci više od 10 miliona teških slučajeva virusa, rekao je na posebnom brifingu Michel Yao, predstavnik  Svjetske zdravstvene organizacije u Africi.

"Ali mjere javnog zdravstva mogu imati uticaja“, rekao je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'