Svijet     | 16.04.2020. 15:23 |

U Španjolskoj bolja situacija, ali se ipak očekuje produženje varendnih mjera

FENA Nermina Omerbegović

MADRID/SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Prema danas objavljenim podacima Ministarstva zdravlja, u  Kraljevini Španjolskoj je potvrđeno ukupno 182.816 zaraženih Covidom-19 (5.183 u posljednja 24 sata), brojka smrtnih slučajeva je dostigla 19.130, dok je broj izliječenih takođe porastao do 74.797. Autonomne pokrajine Madrid (50.694), Katalonija (37.354), Castilla La Mancha (15.151) i Castilla y León (14.380) registrirale su najveći broj slučajeva.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić rekla je Feni da se ima utisak da stanje bolje nego prije nekoliko sedmica. Ambasada je u skladu sa svojim mogućnostima informisana o situaciji u kojoj se nalaze bh. građani koji se nalaze u ovoj zemlji, te prema podacima nema državljana BiH oboljelih od COVID-19, kao ni onih koji su ugroženi nedostatkom uslova za boravak u ovoj zemlji.

Očekuje se da će izvanredne mjere, koje su uvedene do 26.aprila, biti produžene. Tako je premijer Kraljevine Španije Pedro Sánchez najavio da će tražiti produženje izvanrednog stanja do 11. maja što bi trebao potvrditi parlament naredne sedmice.

Predviđanja MMF-a govore da će Španjolska biti jedna od zemalja koja će biti najviše pogođena pandemijom. Španjolska je, inače, druga turistička sila u svijetu, zemlju godišnje posjeti preko 80 miliona stranih turista, a turizam čini oko 13 posto španjolskog BDP-a.

Još uvijek se ne zna da li će biti donesena odluka o djelomičnom ili potpunom, zatvaranju granica tokom turističke sezone, da li će cijelo ljeto biti zadržano ograničenje kretanja, i posebne sigurnosne mjere, obavezno nošenje maski u metrou i javnom prevozu te fizičke distance.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Savić s predsjednicom španjolskog Kongresa zastupnika razgovarala o jačanju saradnje na evropskom putu BiH

Ambasadorica Savić na diplomatskom prijemu u Kraljevskoj kući u Madridu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'