Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 14:35 |

Počela proizvodnja dezinfikacionih sredstava u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. aprila (FENA) – Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) je, u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, pokrenulo inicijativu za početak proizvodnje dezinfikacionih sredstava za potrebe domaćeg tržišta.

S obzirom da su sredstva na bazi 70 postotnog medicinskog alkohola u deficitu, iz entitetskog Ministarstvo privrede i preduzetništva navode da su odmah po proglašenju epidemije virusa korona u RS, stupili u kontakt sa domaćim privrednim društvima, koja su u stanju da se preorjentišu na proizvodnju medicinskog alkohola.

-Nekoliko domaćih preduzeća je već počelo sa proizvodnjom dezinfikacionih sredstava za bolnice i apoteke u RS i imaju spremne kapacitete da po potrebi povećaju proizvodnju ovih trenutno deficitarnih sredstava – navodi se u saopćenju.

Uputili su inicijativu Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH da izvrši povrat akcize za proizvedeni medicinski alkohol. 

-Imajući u vidu da se sredstva za čišćenje i dezinfekciju, osim na bazi alkohola, mogu proizvoditi i na bazi hlora, Štab za vanredne situacije zadužio je Predstavništvo RS u Srbiji da preduzme potrebne aktivnosti s ciljem omogućavanja izvoza natrijum-hipohlorita iz Republike Srbije, koja je kao i druge države, zabranila izvoz ovog sredstva u stanju globalne pandemije virusa korona – navode iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Naglašava da se na ovaj način nastoji omogućiti što jeftinija proizvodnja sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kako bi se zaštitilo zdravlje građana, te povećala higijena u zdravstvenim ustanovama i domaćinstvima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana