Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 13:38 |

Uspostaviti posebna tijela na državnom nivou u odgovoru na pandemiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja EU o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i mjerama koje se poduzimaju s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica.

Tokom razgovora obavljenog putem video-konferencije, ambasadori EU zajednički su ocijenili da je odgovor BiH na pandemiju koronavirusa izuzetno dobar, te da može poslužiti kao primjer drugim zemljama.

Pohvaljeni su napori institucija, kao i odnos građana Bosne i Hercegovine prema poštivanju donesenih mjera.

Potcrtana je potreba da se na državnom nivou poboljša koordinacija, kroz posebna tijela koja će biti zadužena za zdravstveni sektor i ekonomiju, kako bi mjere bile još efikasnije.

Zajednički je ocijenjeno da sva pomoć koja stiže u Bosnu i Hercegovinu treba biti usmjerena na državni nivo, odnosno Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je podrška i pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini najveća i najznačajnija te je naglasio poseban značaj odluke da se BiH omogući učešće u sistemu javnih nabavki EU kako bi lakše došla do neophodne medicinske opreme.

Ambasadori država EU koje su najviše pogođene pandemijom zahvalili su predsjedavajućem Džaferoviću na pismima podrške koje je uputio čelnim ljudima njihovih zemalja, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Ambasador Henk van den Dool pozdravio napore CIK-a BiH na uvođenju novih tehnologija 

Komšić primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu