Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 13:27 |

U RS prestaje da važi Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. aprila (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) prestaje da važi Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog koronavirusa.

U skladu sa ovim, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu s Uredbom sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a, a koju je Vlada RS stavila 3. aprila 2020. godine van snage.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a danas je potvrđeno da je usvojen Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja.

- Razlozi za donošenje ove uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom njene primjene građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih instutucija – navdeno je u saopćenju.

Iako je, kako navode, u proteklom periodu „bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informisali na osnovu zvaničnih obaviještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze“.

- Imajući u vidu navedeno, stekli su se uslovi za prestanak važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja – dodaju iz entitetske policije.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana