Stranačke aktivnosti     | 16.04.2020. 12:26 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Mustafa Hrvić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH: Priznavanje prava na porodičnu penziju 

Ovih dana u Federaciji BiH  suprugama šehida, poginulih boraca-branitelja Armije Republike Bosne i Hercegovine ispravljena je nepravda te im je priznato pravo na porodičnu penziju. Počele su pristizati i prve penzije.

Na osnovu člana 13. Zakona o organizaciji penzijskog-mirovinskog osiguranja i invalidskog osiguranja („Službene novine FBiH“, broj 32/01 i 18/05 i člana 13. Statuta Federalnog zavoda za penzijsko-mirovinsko osiguranje („Službene novine VBiH“, broj 38/03 i 86/15) direktor Federalnog zavoda za penzijsko- mirovinsko i invalidsko osiguranje na osnovu zahtjeva udovica poginulih boraca,  je donosio rješenja kojim se članovima porodice šehida, poginulog borca – branitelja Armije republike Bosne i Hercegovine ne priznaje pravo na porodičnu penziju.

U provedenim postupcima , nakon izvedenih dokaza i njihove ocjene na osnovu člana 9. Zakona o upravnom postupku („Službene novine Federacije BiH“, broj 2/98 i 48/99), utvrđivano je da šehidi- poginuli borci-branitelji nisu imali status osiguranika, nisu imali staža osiguranja, nisu stekli status osiguranika pa tako ni uslove za invalidsku penziju. Shodno odredbama člana 9., a u vezi sa članom 58 stav 2.  Zakona o penzijskom/mirovinskom i invalidskom osiguranju(„Službene novine FBiH, broj 13/18, samim tim ni članovi njihovih porodica ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na  porodičnu penziju shodno odredbama člana 70 stav 9. Zakona .

Odredbom člana 58. Zakona o penzijskom/mirovinskom i invalidskom osiguranju  propisano je da osiguranik kod koga je utvrđena I kategorija invalidnosti stiče pravo na invalidsku penziju ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću bez obzira na dužinu penzijskog staža ...

Prilikom odlučivanju o pravu supruge poginulog borca-branitelja na porodičnu penziju zanemarile su se činjenice da Uredbom sa zakonskom snagom o plaćama pripadnika Armije i policije Republike Bosne i Hercegovine („ Službeni list RBiH“, broj 28/95) članom 3. normirano da se plaća pripadnika Armije i policije Republike Bosne i Hercegovine sastoji od : naturalnog dijela, subvencija i novčanog dijela te da plaća predstavlja osnov na koji se vrši obračun doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje. Navedenom uredbom je normirano i da evidentiranje uplaćenih doprinosa izvrši Ministarstvo za izbjeglice i socijalnu politiku u okviru svojih nadležnosti.

Novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju više se ne izjednačava pogibija u oružanim snagama Bosne i Hercegovine sa povredom na radu. Tako da šehid-poginuli borac-branitelj  u momentu smrti treba da ispunjava uslove za invalidsku penziju u skladu sa članom 58. Zakona o PIO . Dakle, uslov je da šehid poginuli borac - branitelj  mora imati najmanje jednu godinu staža osiguranja što se negira u postupcima na porodičnu penziju suprugama šehida poginulog borca- branitelja iz razloga što im se ne priznaje status osiguranika  prema članu 9. novog Zakona o PIO.

Klub Demokratske fronte   u predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je ovu problematiku, a kao rezultat  svih aktivnosti je poslaničko pitanje kojim je, na četvrtoj Vanrednoj sjednici Zastupničkog doma održanoj 16.07.2019. zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine, Mustafa Hrvić postavljenom: Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata pokrenuo  rješavanje prava na porodičnu penziju.

Uslijedio je odgovor na zastupničko pitanje a potom i konkretne mjere.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je izmjene i dopune Zakona o PIO („Službene novine FBiH, broj 13/18) te iste dostavilo nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja. U okviru izmjena i dopuna, između ostalog predviđena je i dopuna koja povredu zadobijenu u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani Bosne i Hercegovine izjednačava sa povredom na radu.

Federalna vlada je 12.12.2019. godine donijela zaključak kojim je zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da provede Mišljenje Federalnog  ministarstva rada i socijalne politike. Navedenim mišljenjem su otklonjene sve prepreke za ostvarivanje prava na porodičnu penziju udovica šehida i poginulih boraca, a postupci koji su okončani negativnim rješenjem ili priznavanjem prava na srazmjernu penziju primjenom međunarodnog ugovora ponoviti će se u obnovi postupka po podnošenju novog zahtjeva, a u korist podnosilaca zahtjeva.

Ovim , naprijed navedenim aktivnostima , prema nezvaničnim i nepotpunim, ali prilično tačnim informacijama pravo na porodičnu penziju će ostvariti oko 1200 udovica šehida-poginulih boraca-branitelja.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana