Regija     | 16.04.2020. 12:19 |

Slovenski sindikat: Državne subvencije onima koji neće otpuštati

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. travnja (FENA) - Slovenski sindikat zaposlenih u poduzetništvu i obrtništvu predložio je vladi da u paketu pomoći gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa predvidi državne subvencije samo za poslodavce koji neće otpuštati zaposlene bar tri mjeseca nakon prestanka pandemije.

"Protukrizni zakoni za vrijeme epidemije su dobrodošli i njihov je cilj očuvati radna mjesta, no unatoč tome primjećujemo porast otpuštanja radnika", navela je u službenom priopćenju glavna tajnica tog sindikata Ana Čermelj.

Sindikat zaposlenih u obrtništvu  zato vladi predlaže da u sljedeći zakonski paket, koji vlada planira poslati u parlament krajem travnja, ispravi propust iz prvog zakonskog "megazakona" za pomoć u vrijeme epidemije, prenosi Hina.

Taj prvi zakonski paket, koji je od subote na snazi, predviđa dodjelu ukupno tri milijarde eura  državnih subvencija, čime se rješava pitanje prve pomoći poslodavcima, zaposlenima i drugim kategorijama stanovništva do 30. svibnja ove godine.

Prema tom važećem zakonu poslodavci mogu zbog krize otpuštati radnike iako će za trajanja epidemije dobivati državne subvencije iz proračuna, a novim bi paketom mogli dobiti i dodatna sredsatva za povećanje likvidnosti.

Sindikat predlaže rješenje prema kojemu poslodavci s pravom na subvencije svoje zaposlene ne bi mogli otpuštati do kraja epidemije i još najmanje tri mjeseca nakon što se proglasi da je epidemija ugašena.

Brojna otpuštanja u turizmu i ugostiteljstvu 

Na pojave da koronakrizu neki poslodavci koriste za prekid radnih ugovora, i to mimo odredbi zakona o radu, upozorio je u ožujku, malo nakon proglašenja epidemije 12. ožujka, sindikat zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, gdje se ekonomske posljedice epidemije najviše osjećaju, jer se u tom sektoru očekuje pad prometa od 70 posto u ovoj godini.

Taj je sindikat vladu i Gospodarski komoru (GZS)  upozorio na brojna otpuštanja u hotelima na Bledu i u Ljubljani, ali i u turističkom koncernu "Sava turizem", koji je u vlasništvu države.

Pri tome su  naveli da su najpogođeniji gubitkom radnih mjesta djelatnici zaposleni preko agencija i strani radnici kojima su otkazi davani prije isteka ugovora, i uz zahtjeve da pod pritiskom potpišu sporazumni prekid radnog odnosa, čime bi ostali bez nadoknade sa zavoda za zapošljavanje u vrijeme nezaposlenosti, te bez nekih drugih prava.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta