Svijet     | 16.04.2020. 12:24 |

Ukrajina i proruski separatisti započeli razmjenu zarobljenika

FENA Internet

KIJEV, 16. aprila (FENA) - Ukrajinske vladine snage i proruski separatisti na istoku Ukrajine započeli su razmjenu zarobljenika, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik.

To je prva razmjena u 2020. godine i Ukrajina će vratiti 19 svojih državljana, navodi se u saopćenju iz predsjednikovog ureda. Nije navedeno koliko će zarobljenika Ukrajina predati Rusiji, javio je AP.

U sukobu koji je izbio 2014. poginulo je više od 13.000 ljudi, a veliki dio teritorije Ukrajine ostao je de facto pod kontrolom separatista, što je izazvalo najveće tenzije između istoka i zapada od Hladnog rata.

- Razmjena zatvorenika pokazuje efikasnost predsjednikove strategije i poštovanje sporazuma postignutih tokom samita u Normandiji u decembru 2019. godine - navodi se iz ureda predsjednika.

Razmjena zarobljenika treća je za vrijeme predsjedavanja Vladimira Zelenskog, koji je prošle godine velikom većinom pobijedio na izborima.

Zelenski se dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u decembru da pošalje zatvorenike kući, a na desetine su poslani nešto prije kraja godine.

Iz njegove službe saopćeno je da su u toku i pregovori o oslobađanju Ukrajinaca u Rusiji i na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija pripojila 2014. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana