Regija     | 15.04.2020. 18:07 |

Uskrsne liturgije u Crnoj Gori bez prisustva vjernika

FENA Agencije

PODGORICA, 15. travnja (FENA) - Crnogorska vlada pozdravila je u srijedu odluku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da u vrijeme pravoslavnog Uskrsa ne organizira tradicionalne liturgije, s obzirom na zabranu javnih okupljanja odnosno mjere donesene zbog epidemije koronavirusom.

Mjere donesene u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom predviđaju zabranu svih javnih okupljanja, dok se vjerski obredi mogu vršiti isključivo bez prisustva vjernika.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve priopćila je ranije da su se njeni predstavnici na sastanku s predstavnicima zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori neposredno uvjerili da “opasnost smrtonosne zaraze nije prošla“ te da će zbog toga uskrsna liturgija u Crnoj Gori obaviti bez prisustva vjernika.

Mitropolija SPC je pozvala vjernike da ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke te je najavila da će službe koje će služiti mitropolit i sami svećenici biti uživo prenošene putem crkvenih medija, budući da SPC nije dobila prostor za to na javnom servisu.

Proteklog vikenda mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije i deset svećenika privedi su u policiju na informativni razgovor zbog sumnje da su služili vjerski obred u prisustvu vjernika. U srijedu je priopćeno da tužiteljstvo ispituje postoji li dovoljno dokaza za podizanje optužnice za kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Mitropolija crnogorsko-primorska ocijenila je da "određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju restriktivne zdravstvene mjere kako bi se obračunavale s Crkvom" te je najavila da će, čim se situacija vrati u normalu, obnoviti prosvjedne šetnje na kojima su se dva puta tjedno okupljale desetine tisuća vjernika, usmjerene protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim, kako tvrde, „država želi oteti crkvenu imovinu“.

U Crnoj Gori je od 17. ožujka, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, do danas zaraženo 288 osoba, od kojih su četiri preminule, a oporavilo se 46 pacijenata.

Zbog kršenja mjera crnogorske vlade u posljednjih mjesec dana uhićeno je preko 900 osoba, i za njih je, kako je ranije priopćilo ministarstvo pravosuđa, u najpoznatijem crnogorskom zatvoru Spuž pripremljen poseban prostor odvojen od smještaja drugih zatvorenika, prenosi Hina.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i specijalni predstavnik State Departmenta za zapadni Balkan, Methew Palmer, rekao je u intevjuu za Glas Amerike da poslije pandemije treba uslijediti ukidanje privremenih mjera i povratak poštovanju ranijih građanskih sloboda. Komentirajući crnogorske mjere u sprječavanju širenja virusa, od kojih su neke oštrije od onih u SAD-u, Palmer je kazao da je vrlo važno da te restrikcije budu vremenski ograničene i da Crna Gora, kao i sve druge demokratske države, radi na tome da se vrati na ranije stanje što je prije moguće.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Crna Gora: Katniću i Lazoviću određen pritvor od 72 sata

Crna Gora: Uhićeni bivši glavni specijalni tužitelj i visoki policijski dužnosnik

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana