Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 13:28 |

Vlada RS-a zbog koronavirusa reaktivira rad Fonda solidarnosti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15.aprila (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas, na vanrednoj sjednici u Banjoj Luci, Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Ovom uredbom sa zakonskom snagom uređuje se status, djelatnost, organizacija Fonda solidarnosti za obnovu RS, izvori sredstava, upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima, uspostavljanje Jedinstvenog registra šteta i način sanacije štete.

-Razlozi za donošenje ove uredbe sa zakonskom snagom sadržani su u potrebi reaktiviranja djelatnosti Fonda solidarnosti za obnovu RS , s obzirom na to da je sprovođenje mjera za sprečavanje širenja virusa korona na teritoriji RS dovelo do poteškoća koje privredni subjekti imaju u svom poslovanju - saopćeno je iz entitetske vlade.

Prijedlog ove uredbe upućen je entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović da, u skladu s ustavnim ovlaštenjima, donese Uredbu sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Entitetska vlada je usvojila i informaciju o obezbijeđenju sredstava za Fond solidarnosti RS s ciljem sprovođenja mjera za sprečavanje širenja virusa korona i ublažavanja posljedica na na privredu i stanovništvo Republike Srpske.

Zaduženo je Ministartsvo finansija da iz ovogodišnjeg budžeta, s ciljem sprovođenja navedenih mjera, obezbijedi sredstva u iznosu od 50.000.000 KM i doznači na račun Fonda solidarnosti za obnovu RS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo