Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 13:52 |

Dvije osobe na SKB Mostar preminule, pada broj oboljelih u HNŽ-u

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 15. travnja (FENA) - U protekla 24 sata dvije osobe preminule su u covid-bolnici SKB-a Mostar, a broj novooboljelih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pada četvrti dan za redom.

Po riječima savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a Darke Juke, preminuo je muškarac rođen 1959. godine s prebivalištem u Međugorju i žena iz Čitluka rođena 1945. godine. Preminuli je imao kardiološke smetnje i dijabetes, dok je preminula, također, patila od kardioloških problema.

U protekla 24 sata zabilježen je samo jedan novi slučaj covida-19 u HNŽ-u, i to u Čitluku. Ukupno je u HNŽ-u do sada evidentirano 205 covid-pozitivnih osoba, osam osoba je preminulo, a 16 osoba vode se kao oporavljene.

U mostarskoj covid-bolnici trenutno se liječi 25 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru, a 12 na liječenju uz potporu kisikom.

- U Konjicu već dva tjedna nemamo novih oboljelih, a u Mostaru posljednjih dana tek pojedinačne slučajeve koje brzo stavljamo pod nadzor i nemamo tu većih problema. U Čitluku i Čapljini poduzimamo daljnje korake kako bi i te dvije općine stavili pod nadzor. Posljednje mjere pridonijele su poboljšanju situacije i vjerujem da ćemo u sljedećih sedam dana i te općine imati pod kontrolom - kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić.

Dr. Avdić kazao je da je širenje virusa u HNŽ-u usporeno i da su ostvareni do sada zacrtani ciljevi.

- Sljedeći naš strateški cilj je spriječiti, odnosno izbaciti virus iz zdravstvenih ustanova te spriječiti prodor virusa u staračke domove - istaknuo je dr. Avdić, najavivši pojačano testiranje osoba zaposlenih u domovima za stare i nemoćne te u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti popuštanja restriktivnih mjera, Juka je odgovorio da se još ne razmišlja u tom smjeru.

- Nismo još niti na vrhuncu epidemije, a kamoli u procesu njezina pada. Poruka je jasna: nema popuštanja, nema posustajanja, sve mjere koje su na snazi su tu kako bi zaštitile naše zdravlje i naše živote - ustvrdio je Juka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ŽZH odobrila isplatu sredstava Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Klinika za dječje bolesti SKB-a od danas u novoj zgradi na Bijelom brijegu

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu