Sport     | 15.04.2020. 11:15 |

Hurem – Sport se nalazi u neizvjesnoj situaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo, poput ostalih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, svele su operativno poslovanje na minimum. Koronavirus ostavlja posljedice i na djelovanje klubova u ženskoj Premijer ligi BiH.

Trenerica SFK Sarajevo i selektorica "A" reprezentacije Bosne i Hercegovine Samira Hurem u intervjuu za službenu klupsku stranicu govorila je  posljedicama te krize. 

- Neupitno je da će ovaj period ostaviti veliki trag na fizičkoj i kompletnoj fudbalskoj spremi igračica. Iako se trudimo održati kakav takav kontinuitet treninga i fizičke aktivnosti, to ne može nadoknaditi nedostatak timskih treninga na fudbalskom terenu. Posebno mi je žao što se ovo dogodilo upravo sada kada smo odradile možda i najbolje zimske pripreme do sada - naglašava Hurem.

Navodi da  su u klubu imali o odličan plan i program koji je  tim SFK Sarajevo doveo na visok nivo spreme za ovaj period godine i koji su tempirali za nastavak sezone.

Tokom  perioda pandemije, sve klupske aktivnosi morale su biti prilagođene  trenutnom stanju.

- Administracija nastavlja sa svojim obavezama u onom kapacitetu koliko je to trenutno neophodno, naravno od kuće i online putem. Naše igračice također imaju redovan raspored treninga koje obavljamo online putem video call-a za onaj dio vježbi koje mogu na taj način uraditi skupa, te dodatni program koji su dužne individualno ispoštovati. Trudimo se i zbog fizičkog i zbog mentalnog zdravlja održati kntinuitet treninga i aktivnosti, kako bismo sada prije svega sačuvale zdravlje - reklala je Hurem. 

Navodi da SFK 2000 Sarajevo trenutno okuplja oko 150 članica i članova, te da se radi se o jednoj velikoj skupini koja pored samog sporta djeluje i kao porodica, kao podrška u razvoju djece i društvene zajednice.

- Od tih 150 osoba, skoro 100 njih su naše djevojčice omladinskog pogona Kluba, zbog kojih ne smijemo dozvoliti da jedan klub poput SFK 2000 Sarajevo dođe u situaciju da razmišlja o svom opstanku. SFK živi od podrške institucija i projekata.Pomoć relevantnih institucija bit će od krucijalnog značaja. Ukoliko ta podrška izostane, bit će upitan čak i opstanak nekih klubova. Posao kojim se trenutno bavimo ne postoji i gubici su ogromni. Mnoge su grupacije koje će najviše osjetiti posljedice ove krize, a sport je jedna od njih. Oporavak sporta trajat će mnogo duže od samog karantina i bez pomoći institucija se opstanak dovodi u pitanje - naglašava Hurem. 

Smatra da su trenutno svi planovi kluba  neizvjesni.

- Ne znamo kada će se  liga nastaviti niti da li će se uopšte realizovati. Ova  godina je velika za naš klub. Slavimo 20. rođendan, ove godine sa osamnaestom titulom prvakinja BiH rušimo svjetski rekord po broju najviše uzastopnih titula prvaka jedne države, pokrenuli smo dva velika projekta, početak Regionalne lige te fudbalske lige za djevojčice osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, a očekuje nas i nova sezona u UEFA Ligi prvaka. Ne želimo odustati od ovih projekata i aktivnosti. Pobjednici su oni koji u najtežim okolnostima daju sve od sebe da uspiju- rekla je Hurem. 

Na kraju razgovora selektorica bh. reprezentacije  osvrnula se na utjecaj krize na budućnost sporta u BiH.

- Kriza će utjecati na kompletnu ekonomsku i društvenu sliku Bosne i Hercegovine, pa tako  i na sport uopće. Pred nama stoji težak posao oporavka od svih gubitaka, te igradnja novog sistema koji će nam pomoći da prebrodimo ovo stanje. Neće ovo samo biti mjesec ili dva socijalne izolacije. Gubici i narušeni finansijski tokovi osjetit će se najmanje do kraja ove godine i bit će potrebno sistemsko pristupanje rješavanju ovog problema ako ne želimo da najteža kriza tek dođe - kazala je Hurem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Istraga protiv Mancinija zbog mahanja zastavom Lazija sa štakorom

Sarajevo i Igman remizirali na Koševu

Preminuo legendarni njemački fudbaler Andreas Brehme

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta