Stranačke aktivnosti     | 14.04.2020. 15:29 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Ovim putem obraćam se javnosti kao predsjednik Komisije za informiranje Predstavničkog  doma Parlamenta Federacije BiH kako bih dao punu podršku Društvu novinara Bosne i Hercegovine u njihovom pozivu vladama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa obavezno obuhvate novinare i medije u našoj zemlji. 

Novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe kako na terenu tako i u redakcijama, izloženi su povećanom riziku zaraze koronavirusom kako bi građanima prenijeli tačne i provjerene informacije o ovoj vanrednoj prijetnji po zdravlje svih nas i kako bi svojim radom i maksimalno uloženim trudom doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti, te time što je najvažnije spriječili širenje straha i panike među građanima. 

Također, podržavam apel Društva novinara BiH da nadležne institucije pomognu i sa osiguravanjem zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju za novinare kao i testiranje na Covid-19 kada to bude potrebno, jer novinari i mediji su među prvima koji isto tako rade u vanrednim uslovima i samim time izloženi su većoj mogućnosti da se zaraze ovim virusom. 

Podržavam prijedloge i zaključke koje je uputilo Društvo novinara, a koje ću  u što kraćem roku staviti na razmatranje i usvajanje na sjednici Komisije za informiranje i uputiti Vladi Federacije BiH na dužnu pažnju i izjašnjenje, posebno kada je u pitanju obezbijeđivanje finansijskih sredstava medijskim kućama, a koja bi trebala biti uslovljena garancijom da medijska kuća ne smije otpuštati radnike ili smanjivati plate.  

Na kraju pozivam medije da nastave izvještavati profesionalno i da građanima prenose i dalje samo tačne, provjerene i istinite informacije, te da sve netačne informacije prijave nadležnim organima posebno one na društvenim mrežama i nekim samoprozvanim medijskim kućama, a sve sa ciljem prestanka širenja straha i panike među građanima. 

Veliko Vam hvala na svemu što radite do sada u ovim vanrednim okolnostima i imate moju punu podršku i spremnost da zajednički dođemo do najboljih rješenja za prevazilaženje ove krizne situacije koja je zadesila sve nas u Bosni i Hercegovini, izjavio je Samer Rešidat.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!