Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 12:35 |

Na području BPK Goražde deset oboljelih od koronavirusa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. Aprila (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde registrovano je deset oboljelih od koronavirusa – izjavila je na današnjoj pres-konferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Istakla je da je devet oboljelih u kućnoj izolaciji i da su dobrog općeg stanja, dok je jedna pacijentica u bolnici Podhrastovi u Sarajevu i njeno se zdravstveno stanje popravlja

- Jučer smo testirali 31 osobu od kojih su dvije pozitivne, a riječ je o uposlenicima Kantonalne bolnice Goražde. Radi se o spremačici i radniku koji po potrebi radi na dezinfekciji prostorija gdje su bili sumnjivi slučajevi – pojasnila je dr. Bičo.

Navela je da je povećan broj osoba u samoizolaciji ali i testiranja

- Trenutno je u izolaciji 75 osoba, a do jučer je testirano njih 313. Nakon dva nova pozitivna slučaja otvara nam se dosta novih kontakata tako da smo izvršili epidemiološko istraživanje i tokom dana bit će dodatnih testiranja a znatan broj osoba će biti stavljeno pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju – naglasila je ona.

 Dr. Bičo dodala je da još nije utvrđen nulti pacijent za posljednje inficirane osobe.

- Prema informacijama kojima do sada raspolažemo moguća epidemiološka povezanost je u vezi četiri slučaja u Kantonalnoj bolnici, obzirom da se radi o osoblju koje je direktno bilo izloženo kontaktu sa inficiranom pacijenticom,  ali još sa sigurnošću ne možemo utvrditi tu povezanost – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo