Svijet     | 11.04.2020. 10:13 |

EU ministri pozivaju na 'zeleni' oporavak od pandemije

FENA Internet

BRISEL, 11. aprila (FENA) - Evropski ministri zaštite životne sredine pozvali su da se pri planiranju oporavka od pandemije koronavirusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vrijeme za borbu protiv epidemije, ali "trebalo bi da se pripremimo za rakonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak, čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak", prenosi Beta, pozivajući se na portal Climate change news.

- Moramo odoljeti iskušenju kratkoročnih rješenja kao odgovoru na krizu, koja prijeti da na više desetljeća zatvori Evropsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva - upozoravaju ministri.

- Pouka iz Covida-19 je da je neophodno brzo djelovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti - pišu oni.

Ministri pozivaju na "zajednički evropski odgovor" u okviru evropskog "Zelenog sporazuma", koji je najavila Evropska komisija, i traže "povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije".

- Moramo poslati snažnu političku poruku svijetu i našim građanima da će EU biti primjer i u ovim teškim vremenima i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma -, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugala, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je tu inicijativu evropskih ministara, prenosi Al Jazeera Balkans.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom