Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 16:28 |

Nenadić i Kustura: Puna podrška radu pravosuđa u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i kantonalna ministrica pravde i uprave Mersa Kustura sastali su se danas s predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu Aminom Begović, u svojstvu zamjenice predsjednika Suda.

Razgovarano je o aktuelnoj problematici rada i funkcioniranja sudova na području KS.

Otvorena su brojna pitanja i teme vezane za funkcioniranje pravosuđa, te su izneseni konkretni problemi sa kojima se sudovi susreću u praksi.

Razmotrene su i mogućnosti unapređenja postojećih kadrovskih i materijalnih resursa sudova, shodno njihovim potrebama kako bi se omogućila puna efikasnost postupanja.

Konstatirano je kako jedan od problema predstavlja spora procedura imenovanja sudija koju provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, a što se u trenutnoj situaciji, kada na oba suda nedostaje 26 sudija, značajno odražava na njihovu ažurnost.

Također, istaknut je problem neadekvatnih prostornih kapaciteta Kantonalnog suda, za čije se rješenje čeka izmještanje Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo iz zgrade Suda, u okviru projekta koji realizira Federalno ministarstvo pravde u saradnji sa VSTV-om BiH, uz podršku sredstava IPA 2017.

Nenadić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje s institucijama pravosuđa, te dao punu podršku njihovom radu što ima za cilj postizanje još boljih rezultata u narednom periodu.

Kustura je naglasila da je od Ministarstva pravde i uprave, u saradnji sa sudovima i nadležnim ministarstvima, planirano pokretanje aktivnosti na rješavanju brojnih pitanja koja direktno utiču na efikasnost rada pravosudnih organa.

Te aktivnosti tiču se iniciranja neophodnih izmjena, od unapređenja postojećeg zakonodavnog okvira, reguliranja sudskih taksi i troškova branilaca u krivičnom postupku, do aktivnosti na unaprijeđenu naplate potraživanja sa kantonalnim javnim preduzećima u oblasti komunalnih usluga, budući da se još uvijek najveći broj predmeta na Općinskom sudu u Sarajevo odnosi na ovu vrstu sporova, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo