Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 14:54 |

Jupić: Adekvatnim sistemom i solidarnošću do zajedničkog uspjeha protiv korone

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. aprila (FENA) – Zadnji podaci kojima raspolažem u vezi sa koronavirusom govore da imamo 39 oboljelih osoba, a devet ih je ozdravilo - kazao je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

On je podsjetio da u tom kantonu nema preminulih od Covida-19, niti osoba koje su zbog te bolesti na respiratoru.

- Same te brojke pokazuju da smo napravili dobar posao. To se moglo napraviti samo adekvatnom solidarnošću i disciplinom svih uposlenika zdravstvenih ustanova, kriznih štabova, naših građana kojima se zahvaljujem na toj saradnji. Ovo je naš zajednički uspjeh - istakao je Jupić.

Napomenuo je da je po treći put u obilasku svih zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

- Uz koronavirus koji je evidentan problem - pandemija u cijelome svijetu, mi moramo misliti i na ostale oblike zdravstvene zaštite, odnosno potreba našeg stanovništva. Krenuli smo po treći put u obilaske zdravstvenih ustanova, da nam se ne bi desili neki propusti, kojih u ZDK-u još nema u tolikoj mjeri. Nadam se da ćemo adekvatnom organizacijom, uz zalaganje zdravstvenih radnika, riješiti ovaj problem - kaže Jupić.

Ozbiljan im problem predstavlja, kazao je on, neprofesionalni odnos Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Mi smo ih u par navrata i upozoravali. Saopštavanje nalaza naših pacijenata koji se objavljuju putem portala - tako da i mi i naši oboljeli pacijenti, nažalost, iz medija saznajemo jesu li pozitivni ili negativni, jesu li bolesni ili nisu - nešto je što je neprihvatljivo. To unosi nepovjerenje i paniku u zdravstveni sektor ZDK-a i našeg građanstva. Dosadašnjim rezultatom pokazali smo da smo tim zajedničkim radom daleko najbolji. Pozivam menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da hitno zaustavi aktivnosti spomenute Klinike za mikrobilogiju - upozorava Jupić.

Razmišljaju i o mogućnosti podizanja krivičnih prijava zbog ugrožavanja prava pacijenata.

- Naše zdravstvene ustanove, koje uzimaju ove analize, a koje to na jedan na fin, zdravstveni način trebaju približiti i saopštiti oboljelim, trebaju to tako da rade i taj sistem moramo uspostaviti. Nadam se da će ovaj moj, zadnji apel uroditi plodom i da se to više neće dešavati. Svi koji to rade, mogu biti sto posto sigurni da ću biti prvi koji će pokrenuti ove zakonske procedure i tražiti odgovornost - poručio je Jupić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U zadnja tri dana jula prijavljeno 25 novozaraženih koronavirusom

Jupić: Broj zaraženih koronavirusom raste i u ZDK-u, ali se radi o blažim kliničkim slikama

Vlada ZDK opredijelila dodatnih milion maraka za nabavku opreme za KBZ

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana