Bosna i Hercegovina

Skupština Banja Luke prihvatila paket mjera za pomoć privredi i građanima

Tekst: Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. aprila (FENA) – Odbornici Skupštine Grada Banje Luke dans su na vanrednoj sjednici usvojili paket mjera za pomoć poslovnoj zajednici i građanima, s ciljem saniranja ekonomskih posljedica epidemiološke krize izazvane koronavirusom, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Kroz subvencije, poslovni subjekti su oslobođeni plaćanja komunalne takse i zauzimanja javnih površina u iznosu od 100 posto ili 50 posto u zavisnosti od toga da li im je rad bio obustavljen ili ograničen (pomoć od oko 830.000 KM).

Milion KM bit će izdvojen kroz set mjera za poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina.

Svi građani koji su se prijavili na javni poziv Centra za razvoj poljoprivrede i sela za dodjelu sjemenskih paketa za sjetvu manjih površina dobit će ili pakete ili novčanu protivrijednost za kupovinu sadnog materijala.

Najavljeno je i da će Grad plaćati kamate privrednicima koji podignu kredite kako bi ponovo pokrenuli posao po okončanju krize, a za te namjene bit će izdvojeno 500.000 KM.

Privrednici i preduzetnici, koji posluju u nekom od gradskih prostora, a ne rade zbog krize, oslobođeni su zakupnine. Oni kojima je rad ograničen, platit će 50 posto od redovne cijene zakupa.

Zakupci gradskih prostora pod posebnim uslovima (razna udruženja i klubovi) oslobođeni su plaćanja zakupa na period od tri mjeseca, a svi koji imaju ugovore sa Gradom Banja Luka o otplati različitih dugova, moći će odgoditi otplatu tih obaveza na šest mjeseci.

(FENA) J.Č.