Svijet

Njemački ministar kritikovao presporu reakciju SAD-a na pandemiju

Internet

FRANKFURT, 10. aprila (FENA) - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kritikovao je Sjedinjene Američke Države da su imale presporu reakciju vezanu za izbijanje koronavirusa, kao jedan od posljednjih znakova izbijanja tenzija između ta dva saveznika u vrijeme pandemijske krize.

Kina je preduzela "vrlo autoritarne mjere, dok je u Sjedinjenim Državama potencijalni efekat pandemije dugo vremena bio potcjenjivan", rekao je Maas u intervjuu za magazin Der Spiegel, javio je Reuters.

- To su dvije krajnosti, od kojih nijedna ne može biti uzor za Evropu - rekao je on.

Njemačka je bila među zemljama koje su prošle sedmice optužile Sjedinjene Države za taktiku "Divljeg zapada" u otklanjanju ili blokiranju pošiljki kupcima koji su već sklopili ugovore o nabavci neophodnih medicinskih potrepština.

Maas je za Der Spiegel rekao da se nada da će Sjedinjene Države preispitati svoje međunarodne odnose u svjetlu pandemijske krize.

- Da vidimo u kojoj će mjeri djelovanje američke vlade dovesti do diskusija u Sjedinjenim Državama o tome da li model "America First" zaista funkcioniše - rekao je, dodajući da agresivne trgovinske politike mogu naštetiti sposobnosti zemlje da nabavi zaštitnu opremu.

(FENA) M.L.