Svijet     | 10.04.2020. 13:20 |

Manje od jedan posto stanovništva Austrije zaraženo koronavirusom

FENA Internet

BEČ, 10. aprila (FENA) - Manje od jedan posto stanovništva Austrije zaraženo je koronavirusom, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak zasnovano na testiranju reprezentativnog uzorka na više od 1.500 osoba.

Prva takva studija u kontinentalnoj Evropi, koju je uradila kompanija SORA koja je poznata po projekciji izbornih rezultata, imala je za cilj da predoči jasniju sliku ukupnog broja zaraženih, s obzirom na nedostatke u testiranju.

Trenutna austrijska politika je testirati osobe sa simptomima, posebno ako su bili na poznatom žarištu ili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. To znači da mnogi slučajevi, kao što su ljudi bez simptoma i oni za koje se ne zna da su imali kontakt sa rizičnim osobama, ostaju neotkriveni.

- Na osnovu ove studije, vjerujemo da je 0,33 posto stanovništva u Austriji bilo akutno zaraženo početkom aprila - izjavio je na konferenciji za novinare suosnivač SORA-e Christoph Hofinger.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija je vlada naredila studiju i prije nekoliko dana utvrdila početne nalaze, rekao je u ponedjeljak da je stopa zaraze oko jedan posto.

Kazao je da je ova studija osporavala ideju imuniteta stada, koja zahtijeva široko rasprostranjenu slučajeve zaraze, kao opciju održive politike.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Austrijski tužioci podnijeli žalbu na odluku suda da Fritzl bude prebačen u obični zatvor

Austrija obustavlja isplate UN-ovoj agenciji za pomoć Palestini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo