Svijet

Manje od jedan posto stanovništva Austrije zaraženo koronavirusom

Internet

BEČ, 10. aprila (FENA) - Manje od jedan posto stanovništva Austrije zaraženo je koronavirusom, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak zasnovano na testiranju reprezentativnog uzorka na više od 1.500 osoba.

Prva takva studija u kontinentalnoj Evropi, koju je uradila kompanija SORA koja je poznata po projekciji izbornih rezultata, imala je za cilj da predoči jasniju sliku ukupnog broja zaraženih, s obzirom na nedostatke u testiranju.

Trenutna austrijska politika je testirati osobe sa simptomima, posebno ako su bili na poznatom žarištu ili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. To znači da mnogi slučajevi, kao što su ljudi bez simptoma i oni za koje se ne zna da su imali kontakt sa rizičnim osobama, ostaju neotkriveni.

- Na osnovu ove studije, vjerujemo da je 0,33 posto stanovništva u Austriji bilo akutno zaraženo početkom aprila - izjavio je na konferenciji za novinare suosnivač SORA-e Christoph Hofinger.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija je vlada naredila studiju i prije nekoliko dana utvrdila početne nalaze, rekao je u ponedjeljak da je stopa zaraze oko jedan posto.

Kazao je da je ova studija osporavala ideju imuniteta stada, koja zahtijeva široko rasprostranjenu slučajeve zaraze, kao opciju održive politike.

(FENA) J.Č.