Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 12:59 |

Nove mjere u Srebrenici nakon prvog slučaja oboljelog

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 10. aprila (FENA) - Nakon što je u Srebrenici potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom održana je sjednica Opštinskog štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na kojoj su donesene određene dodatne preventivne mjere za građane u cilju sprečavanja porasta broja oboljelih.

- Donijeli smo odluku da se pooštre kontrole svih građana koji se kreću po Srebrenici, da se zabrane okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima, da se ukine bilo kakvo okupljanje na izletištima. Uputit ćemo inicijativu da postavimo punktove na ulazu u opštinu Srebrenica kako bi mogli da iskontrolišemo sve one koji ulaze. Tražit ćemo od glavnog štaba da imamo veća ovlaštenja kada je u pitanju kontrola putnika koji ulaze u Srebrenicu. U Skelanima smo već preduzeli određene mjere stupajući u kontakt sa osobama koje su bile u dodiru sa zaraženom osobom kako bi izvršili prvi krug testiranja – kazao je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

On ističe da se čeka zvanično saopštenje iz bolnice u Zvorniku, kako bi se saznalo da li je osoba koja je zaražena imala simptome u bolnici ili se to desilo nakon izlaska iz bolnice.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da će ambulanta u Skelanima narednih nekoliko dana preventivno biti zatvorena.

- Kako imamo najavu iz Doma zdravlja Srebrenica, ambulanta u Skelanima će biti zatvorena narednih pet dana, jer osoba koja je zaražena bila je u kontaktu sa medicinskim osobljem. Dok ne budemo imali jasne informacije ambulanta neće raditi. Imamo problem i sa medicinskim osobljem u Srebrenici, jer neki su bili u kontaktu sa tom osobom prije ove vijesti. Sve zavisi od daljih informacija koje ćemo nadam se dobiti brzo iz bolnice u Zvorniku – rekao je Grujičić.

Apelovao je još jednom da građani situaciju shvate ozbiljno, podsjetivši da je prije nekoliko dana u Srbiji jedan čovjek porijeklom iz Srebrenice koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo.

- Taj čovjek je porijeklom iz Srebrenice, ali nije duži vremenski period bio ovdje, da ne bude zabune. Niko nije nedodirljiv od ovog virusa i svi moramo shvatiti situaciju ozbiljno – poručio je Grujičić.  

U Srebrenici je devet osoba pod ljekarskim nadzorom, jedna osoba je izašla iz samoizolacije, a šest ih je u karantinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana