Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 12:37 |

Karakaš: U posljednja dva dana nema novozaraženih u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 10. travnja (FENA) - U Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u posljednja dva dana, nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je u petak novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

- Ohrabruje nas to što u zadnja dva dana nije bilo pozitivnih na koronavirus, a urađena su 52 testiranja osoba koje su bile u bliskom kontaktu s onima koji su već bili potvrđeni ili onima koji su imali simptome - kazao je Karakaš.

On je kazao da je Sveučilišna klinička bolnica Mostar odobrila SBŽ-u prijem pacijenata u teškom zdravstvenom stanju, ukoliko za to bude potrebe, a isto se očekuje iz od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Nakon izavnredne sjednice Vlade, ministar zdravstva Anto Matić kazao je da je SBŽ u potrazi za lokacijama na kojima će biti smještene karantene za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva.

- Mi trebamo predložiti lokacije i poslati informaciju resornom federalnom ministarstvu. Vjerojatno će to biti par motela u lepeničkoj, vrbaskoj i lašvanskoj regiji, a sanitarni inspektori su na terenu i provjeravaju ispunjavaju li ti objekti uvjete - kazao je Matić.

Dodao je kako će lokacije karantena bit poznate do kraja dana.

- Imamo najava o povratku ljudi. Nama će ih upućivati s granice, a mi ćemo ih smještati u karantenu, osigurati smještaj, hranu, te sve ostalo što ide. Krenut ćemo s 20 do 50 kreveta, pa ćemo povećavati kapacitet ovisno o potrebama - naglasio je Matić.

U SBŽ-u je do sada koronavirus potvrđen u 23 slučaja, a radi se o osobama iz Viteza, Novog Travnika, Bugojna i Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana