Bosna i Hercegovina

Upit - Da li je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama u vanrednoj situaciji

Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Mreža za izgradnju mira, koja okuplja 205 članica, udruženja, fondacija i škola, svim izabranim i imenovanim na svim nivoima vlasti u BiH dostavila je zahtjev za solidarisanjem uslijed vanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.   

U zahtjevu se navodi da Mreža organizacija civilnog društva u BiH poziva ministarstva unutarnjih poslova na entitetskim i kantonalnim nivoima u BiH, predsjednike vlada na entitetskim i kantonalnim nivoima da informiraju javnost o tome da li se od dana donošenja mjera kriznih štabova na entitetskim nivoima povećao broj prijava nasilja nad ženama i u porodici?

Također, zanima ih da li se vodi statistika o pojavama nasilja nad ženama i u porodici, na način da se ustanovi da li se radi o ponovljenim slučajevima ili i ponovljenim i novo prijavljenim?

- Uzimajući u obzir broj prijava nasilja nad ženama i u porodici u periodu prije stupanja na snagu mjera, uslijed pojave pandemije COVID-19, i broj prijava uslijed pojave pandemije, a kako javnost nema nikakvih informacija, pitamo Vas da li je broj prijava smanjen ili povećan – navode iz Mreže za izgradnju mira.

Dodaju da, ukoliko je broj smanjen, da li to znači da nasilja nad ženama i u porodici u ovim vanrednim okolnostima nema, odnosno da se uslijed poštivanja mjera kriznih štabova, a koje podrazumijevaju i izolaciju odnosno boravak žrtve nasilja s nasilnikom u istom prostoru, bez mogućnosti napuštanja stana u policijskim satom predviđenom vremenskom periodu, postiglo smanjenje pojava nasilja nad ženama i u porodici?

- Koje mjere i mehanizmi zaštite su predviđene u ovim okolnostima, a koje podrazumijevaju pružanje zaštite i podrške žrtvama nasilja? Da li postoji strategija kojom bi se uspostavili mehanizmi zaštite, prohodnost informacija, adrese i uspostavljeni viber i/ili e-kontakti stručnjaka i nadležnih institucija za sve one koji proživljavaju/doživljavaju bilo koji oblik nasilja – neka su od pitanja koja postavljaju iz Mreže za izgradnju mira.

Također, pitaju da li se planiranim rebalansom budžeta na različitim nivoima predviđaju finansijska sredstva za uspostavu navedenih mehanizama pomoći, podrške i zaštite za žrtve nasilja u porodici, kao i da li je uspostavljena suradnja sa relevantnim organizacijama civilnog društva koje se bave ovim pitanjima. 

- Posljedice s kojima se BiH suočava se već sada osjete u svim sferama društva, a ponajviše u oblasti zdravstva i ekonomije. Mreža za izgradnju mira smatra da se nadležne institucije u BiH pored oblasti zdravstva i ekonomije trebaju baviti i društvenom zajednicom u cjelini, te da mjere koje su na snazi apsolutno trebaju uključivati mehanizme kojima bi se nezaštićenim pružila zaštita i podrška u ovim vanrednim okolnostima – navodi se u saopćenju.

(FENA) M.L.