Stranačke aktivnosti     | 09.04.2020. 15:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Odluka Centralne izborne komisije da predloži odgađanje lokalnih izbora, pola godine unaprijed i u trenutku kada je na raspolaganju niz drugih opcija, predstavlja nepromišljen atak na osnovne demokratske vrijednosti. Izbori su glavni vid i temeljni alat svakog demokratskog društva i mogu se odgađati tek kada se iscrpe sve druge, manje radikalne opcije.

S tim u vezi, pomjeranje rokova za prijavu stranaka, dostavljanje potpisa i predaju izbornih listi su opcije koje trebaju imati prioritet, pogotovo kada se uzme u obzir da trenutni izborni period u Bosni i Hercegovini traje pet mjeseci, što je anomalija u demokratskim društvima. Primjera radi, izbori se u Velikoj Britaniji održavaju unutar mjesec dana od dana raspisivanja, a situacija je slična u većini demokratskih društava.

Stoga bi bilo kakvo odgađanje u ovom trenutku — kada su ove druge opcije na raspolaganju — bilo puki izgovor za opstanak ove i ovakve vlasti.

Ovakav potez Centralne izborne komisije je jednak potezima mnogih drugih u Bosni i Hercegovini koji su ovu krizu zloupotrijebili za provođenje političkih ciljeva, ličnih interesa, kontrole medija i političke promocije, a sve to čak nauštrb javnog zdravlja.

Naša stranka će stoga odmah dostaviti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji će na razuman način — skraćivanjem pomenutih rokova — tretirati krizu izazvanu COVID-19 pandemijom, bez zadiranja u demokratske vrijednosti i principe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana