Ekonomija     | 09.04.2020. 16:05 |

MMF spreman obezbijediti 330 miliona eura BiH, ali entiteti se moraju dogovoriti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) -  Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell danas je u izjavi za javnost naveo da je, nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) obezbijedi 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane Covidom -19.

- Međutim, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta. Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći – naveo je Jewell.

Dodao je da Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć, te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH.

- Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor – izjavio je Jewell, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta