Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 15:29 |

Drljević: Pacijent iz Tešnja tek na trećem testiranju bio pozitivan na koronu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. aprila (FENA) – Ukupno 38 osoba u Zeničko-dobojskom kantonu dosad je bilo pozitivno na koronavirus, od kojih je osam osoba već izliječeno, a u ovom se trenutku u izolaciji u 12 općina tog kantona nalazi 4.979 osoba.

Prema riječima načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednana Drljevića, na tom se odjelu od Covida-19 trenutno liječi 14 osoba, dok ih je sedam smješteno u depadansu KBZ-a Stacionar.

-Svi pacijenti koji su došli sa snimkom upale pluća, odmah su smješteni na našem odjelu u bolnici. Stigao nam je jedan takav pacijent iz Zavidovića i iz Tešnja, koji je na dva testiranja bio negativan i tek je na trećem testiranju bio pozitivan. Svi su pacijenti stabilni i na sreću za sada nemamo nikoga na respiratoru - kaže Drljević.

Kako navodi, i dalje imaju problem zbog činjenice da nekoliko pozitivnih osoba odbija da se smjesti u zdravstvene ustanove.

Do sada je u ZDK-u testirano 350 osoba, od kojih je 38 bilo pozitivno, a uskoro će se testiranja početi obavljati i u obje bolnice u ZDK-u.

-Činimo sve što je u našoj moći da što prije osposobimo, odnosno kompletiramo laboratorije u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj. Sada već i po dva dana čekamo rezultate za osobe koje su testirane, a to je puno vremena. Ne možemo toliko držati ljude - ističe Drljević.

On napominje da je danas, zajedno s ministrom zdravstva ZDK Adnanom Jupićem, boravio u Brezi i Visokom te su pomogali kolegama iz tamošnjih domova zdravlja da se što bolje pripreme za odbranu od koronavirusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana