Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 14:23 |

Osmi slučaj koronavirusa registrovan u Goraždu, jedna osoba izliječena

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. aprila (FENA) - Osmi slučaj infekcije koronavirusom registrovan je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Pacijentica starije životne dobi (1944.) primljena je sa upalom pluća i povišenom temperaturom u trijažni centar Kantonalne bolnice Goražde, a testiranjem je potvrđena infekcija koronavirusom.

- Pacijentica je primljena u utorak veče, a RTG snimak pokazao je jednostranu upalu pluća, u pitanju je teža klinička slika. Vidjet ćemo još kad uradimo CT snimak da li će biti prebačena za Sarajevo - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, epidemiolog dr. Medina Bičo istakla je da su u toku epidemiološke procedure utvrđivanja kontakata novozaražene pacijentice, kako bi se utvrdilo da li je riječ o novom klasteru.

- U ovom trenutku mogu reći da još uvijek nismo uspjeli doći do saznanja ko je u ovom slučaju nulti pacijent. Pacijentica živi u višečlanom domaćinstvu čiji članovi rade u mnogo firmi na području BPK. Od jutros radimo na tome da se svi kontakti izoliraju odnosno stave u kućnu izolaciju i testiraju. Do sada smo utvrdili 30 kontakata ali sigurno će ih do kraja dana biti više. Ipak se nadam da ćemo na taj način zaustaviti daljnje širenje odnosno lokalnu transmisiju. Tek nakon svih ovih testiranja ćemo saznati u kojem smislu da izdaju preporuke kućne izolacije za sve one osobe koje su bile u kontaktu - pojasnila je Bičo.  

Naglasila je da su obavljena i ponovljena testiranja za ranije potvrđene slučajeve, vezane za klaster Ginex.

- Dobili smo dva negativna rezultata. Jedna pacijentica je testirana dva puta i rezultati su bili negativni tako da možemo reći da je ta pacijentica izliječena od COVID-a 19. Ostali pacijenti koji su inficirani su dobrog zdravstvenog stanja i niko nije razvio komplikacije, osim novozaražene pacijentice koja ima upalu pluća i povišenu temperaturu - precizirala je Bičo.

Nakon posljednjeg slučaja koronavirusa, danas je privremeno zatvorena i dezinfikovana ambulanta porodične medicine u Višegradskoj ulici, a devet uposlenika je stavljeno u samoizolaciju.

- Pacijentica se 7. aprila javila u ovu ambulantu gdje je uredno primljena s obzirom da, kako je tvrdila, nije imala kontakte sa zaraženim osobama niti je gdje putovala. Popunila je i upitnik, ali pokazalo se da to nije ipak adekvatna preventivna mjera, te ćemo od sutra uvesti novi sistem rada. Umjesto u centralnom objektu što je bilo do sada, svi pacijenti sa visokom temperaturom i bilo kojim respiratornim tegobama, bez obzira na mjesto stanovanja, medicinsku uslugu moći će dobiti samo u ovoj ambulanti koja je fizički odvojena - kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!