Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 12:15 |

SDPBiH predstavio set amandmana na Prijedlog 'korona zakona'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) – Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da je u izradu Prijedloga kolokvijalno nazvanog "korona zakona", koji je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru, trebalo uključiti opoziciju, kao i predstavnike privrednika i akademsku zajednicu, te najširu stručnu zainteresiranu javnost.

Nezadovoljan ponuđenim rješenjima, SDPBiH je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavio set amandmana na spomenuti prijedlog zakona.

Šef kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je kako se izradi prijedloga tzv. "korona zakona" pristupilo nesistematski, pozivajući klubove zastupnika vladajućih stranaka SDA-HDZ-DF-SBB da zajednički s SDP-om i drugim strankama opozicije usaglase amandmane na prijedlog tog zakona. 

Dodao je kako Prijedlog zakona Vlade FBiH ima 15 članova, te da je SDP u prvom turnusu seta mjera pripremio 22 amandmana kako bi se ublažile posljedice situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a u prvom redu – udar na privredu i štete po građane koje proistječu iz aktuelnog razvoja situacije.

Mašić je istaknuo kako paket predloženih amandmana vrijedi oko 500 miliona KM, te da je prijedlog SDP-a da se njegovo finansiranje osigura iz ušteda u rebalansu Budžeta FBiH, kreditnim sredstvima i izdavanjem obveznica.

Set SDP-ovih amandmana dodatno su obrazložili zastupnici ove stranke u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta – Elvir Karajbić, Irfan Čengić i Senaid Begić, kao i Dragan Stevanović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.     

Kako je rečeno, zahtjevi i amandamani predviđaju donošenje zakona o minimalnoj plaći u FBiH kojim bi se ona značajno uvećala, subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, kao i subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog postojećih mjera.

SDPBiH, istovremeno, insistira na oslobađanju od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, te za subjekte koji su imali pad prometa iz istih razloga.

Nadalje, ova stranka traži zakonski moratorij na plaćanje obaveza po kreditima poslovnih subjekata, radnika i svih građana sa umanjenom kreditnom sposobnosti, kao i povoljne kreditne linije za poslovne subjekte za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 virusa, sa kamatnom stopom do 2 posto. 

Također, insistira na objavi imovinskih kartona vlasnika poslovnih subjekata koji dobiju novčanu pomoć države, kao i parlamentarni nadzor nad trošenjem sredstava na osnovu spomenutog zakona i značajniju ulogu Parlamenta, kantonalnih skupština i općinskih i gradskih vijeća.

SDP, usto, predlaže uvođenje plaćenog odsustva roditeljima čija djeca zbog mjera vlasti ne mogu pohađati školske i predškolske ustanove, kao i odgodu plaćanja poreza na dobit iz 2019. godine, te zabranu raskida ugovora o zakupu, kao i zabranu deložacije zakupoprimaca.

Predstavljeni set podrazumjeva i poreske olakšice za "freelancere", te smanjenje cijene električne energije za domaćinstva i privredu.

Istaknuto je kako su SDP-ovi prijedlozi sačinjeni u saradnji sa privrednicima i po uzoru na zemlje regiona, a prije svega Republiku Hrvatsku, koja je reagirala pravovremeno. 

Iz SDP-a BiH su poručili kako nije vrijeme za podjele i nesporazume na liniji pozicija-opozicija, nego da je nužno blagovremeno reagirati kako bi se posljedice uzrokovane pandemijom svele na najmanju moguću mjeru.

U tom kontekstu, Stranka je pozvala vlasti na svim nivoima da u rješavanje prioritetnih pitanja koje nalaže aktuelna krizna situacija uključe sve ljudske i materijlne kapacitete, a prije svega ljude od struke, stručne i naučne djelatnike.

SDP je pozvao parlamentarnu većinu da, 18 mjeseci nakon izbora, konačno formiraju Vladu Federacije BBiH, istaknuvši kako u tom mogu računati na pomoć ove stranke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu