Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 16:16 |

Čović najavio sastanak s gospodarstvenicima ZHŽ-a o mjerama ekonomskog oporavka

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 8. travnja (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović kazao je u srijedu, nakon posjeta Stožeru Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), kako očekuje da će Odluka Vlade Federacije o dodjeli 21 milijuna maraka županijama i općinama ipak biti provedena jer neke općine pogođene mjerama uslijed koronavirusa bez tih sredstava neće moći preživjeti.

- Oko mjera ekonomske prirode smo najviše pričali, trebat će nam mnogo sadržajnija komunikacija sa svim našim gospodarstvenicima, da vidimo kakve dubioze će biti u dva grada i dvije općine ove županije, kako bi sredstva s razine BiH i FBiH bila po pravičnom modelu transformirana u naše gradove i županije - kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Dodao je da je primarni zadatak sastanak s gospodarstvenicima kako bi se donijele mjere za ekonomski oporavak.

- Idući tjedan ćemo napraviti sastanak s gospodarskim predstavnicima. Treba nam procjena financijskih sredstava i u FBiH će morati doći do zaduživanja, želimo od potpisnika da uz dva entiteta bude spomenuto i naših deset županija, da nema političkog nadmudrivanja kad je u pitanju raspodjela tih sredstava - rekao je.

Transfer od 21 milijuna maraka, kaže Čović, služi tomu kako bi se kompenzirao nepravedni zakon o raspodjeli PDV-a i javnih prihoda.

- Taj zakon je donesen u 12. mjesecu, a netko je to sada obojio koronavrisuom, taj transfer se mora osigurati, on služi za kompenzaciju neravnomjerne raspodjele prihoda, Kanton Sarajevo dobije novca kao šest drugih županija, to je neprihvatljivo i nedopustivo, zato je naša reakcija bila takva - kazao je Čović i dodaoi da će znatno više sredstava trebati zdravstvenim ustanovama.

Čović je kazao kako očekuje od parlamenata na svim razinama vlasti da djeluju u skladu s propisanim mjerama stožera kako bi mogli donositi zakone, a dodao je i kako je potrebna veća transparentnost po pitanju novca kojim će se u idućem razdobolju u BiH raspolagati.

Upitan za situaciju u Aluminiju i ponudu Abraham grupe, kazao je kako su ponudu prihvatili i u Vladi Federacije i u Vladi Republike Hrvatske koja ima 14 posto vlasničkog udjela, kao i mali dioničari.

Što se tiče lokalnih izbora, Čović kaže kako ih nema smisla održavati, ako se u skorijem razdoblju utvrdi kako se situacija s pandemijom koronavirusa ne stišava.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić ocijenio je licemjernom politiku koja je odobrila pa potom uskratila spomenuta sredstva.

- Mjere koje donosimo, a vezane su uz pandemiju, podrazumijevaju i određene financijske troškove. Mi do sada ni od jednog izvora, osim naših unutarnjih izvora, nismo dobili ni jednu marku. Kada govorimo o ovim transferima koji su predviđeni pa populistički uskraćeni, tek sada s obzirom da su sredstva bila usmjerena nama, vidi se licemjerje te politike koja želi uskratiti sredstva nama koji se borimo s pandemijom - kazao je Ćosić dodavši kako vlada ZHŽ-a priprema mjere koje će se odnositi na rasterećenje gospodarstva.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić podsjetio je kako je u toj županiji trenutno zaražena 41 osoba koronavirusom, njih 27 u Širokom Brijegu, 10 u Grudama i četiri u Posušju.

- Na današnji dan imamo dva novooboljela, to su kontakti iz obitelji, klaster Jare, ostala testiranja su negativna. Danas smo odradili još 30 testiranja, večeras očekujemo rezultate - kazao je Pejić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta