Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 13:48 |

EU donirala 300 zaštitnih vizira za Brčko distrikt BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. aprila (FENA) - Medicinskim radnicima u Brčko distriktu BiH u utorak je isporučeno 300 zaštitnih vizira kako bi što efikasnije pružili pomoć pacijentima, ali i što bolje se zaštitili protiv koronavirusa. Donaciju je osigurala Evropska unija i to je prvi dio zaštitne i medicinske pomoći koja uskoro stiže u Brčko distrikt BiH, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Gradonačelnik i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio je na doniranoj opremi koja je naročito neophodna u zdravstvenom sektoru i izrazio očekivanja da će EU nastaviti da pomaže Distrikt.

Evropska unija je do sada izdvojila 7 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH, a isporuka medicinske opreme je već počela.

Do sada je Evropska unija donirala 7.500 testova na covid-19, a do kraja ove sedmice očekuje se isporuka 15.000 zaštitnih vizira za medicinske radnike širom zemlje. Ova pomoć uključuje i kupovinu 80 respiratora za BiH - isporuka prvih 40 respiratora očekuje se polovinom aprila, a ostalih 40 u maju, stoji u saopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'