Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 13:32 |

Lendo: Zbog krize i slabijeg punjenja proračuna očekuje se smanjenje plaća

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 8. travnja (FENA) - Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo najavio je u srijedu da, zbog slabijeg punjenja proračuna i pada gospodarskih aktivnosti, proračunski korisnici u toj županiji mogu očekivati smanjenje plaća.

Lendo je upozorio da se povećava broj otkaza radnicima, te da, prema zvaničnim podacima Porezne uprave, u SBŽ-u, trenutno, ima više od 300 odjavljenih radnika.

- Nadam se da su proračunski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda. Već u martu taj pad iznosi gotovo deset posto, te je za očekivati smanjenja plaća. Izanalizirati ćemo situaciju i danas smo dali suglasnost ministrima kojim imaju niže potrošačke jedinice da obave razgovor sa sindikatima da vidimo njihovo mišljenje. Kad dobijemo sva mišljenja donijet ćemo određene zaključke i odluke. Mislim da ćemo martovsku plaću imati nešto manju - kazao je Lendo novinarima u Travniku, nakon izvanredne sjednice Vlade SBŽ-a.

Kako je kazao, Vlada će analizirati stanje, a planirano je i da svaki mjesec bude rađen rebalans proračuna.

- Naš prvi rebalans bit će fokusiran na zdravstvene i ekonomske mjere, te one koje se tiču radno-pravnog statusa naših uposlenika i cijelog kantona - naglasio je.

Na pitanje novinara hoće li biti umanjena proračunska izdvajanja, u iznosu od 800.000 maraka, za političke stranke i koalicije koje imaju zastupnike u SKupštini SBŽ-a, Lendo je kazao da svi proračunski korisnici moraju biti spremni na umanjenja.

- Taj iznos od 800.000 maraka je projekcija za cijelu godinu, te se isplaćuje u 12 rata. Kakva bude situacija sa svim korisnicima, takva će biti i sa političkim strankama. Svi će imati umanjenja - naglasio je.

Upitan da prokomentira informaciju da su zastupnici u Skupštini SBŽ-a trenutno na godišnjem odmoru, Lendo je kazao da "Skupština, kao i svi oni koji nemaju aktivnosti, koriste dijelove godišnjeg".

Skupština će, kako je kazao, biti uključena nakon što Vlada utvrdi sve mjere, koje se očekuju sredinom travnja. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

KSB: Tajnik Ureda za europske integracije pušten iz grčkog zatvora da se brani sa slobode (VIDEO)

Lendo: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Hrvatska: Situacija s covidom stabilna, ne uvode se nove mjere

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta