Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 12:52 |

Pejčinović Burić: Ne smijemo dopustiti da virus uništi naše temeljne vrijednosti

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 8. aprila (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić izdala je priručnik za vlade zemalja Evrope o poštivanju ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Informativni dokument jučer je poslan svih 47 država članica Vijeća Evrope.

- Virus uništava mnoge živote i još mnogo toga što nam je veoma drago. Ne smijemo dopustiti da uništi i naše temeljne vrijednosti i slobodna društva - rekao je generalni sekretar.

Dodala je da je glavni društveni, politički i pravni izazov s kojim se suočavaju države članice Vijeća Evrope njihova sposobnost da učinkovito reaguju na ovu krizu, istovremeno osiguravajući da mjere koje poduzimaju ne narušavaju dugoročni interes za očuvanjem temeljnih vrijednosti Evrope u pogledu ljudskih prava, demokratije i vladavina zakona.

Ovaj je alat dizajniran kako bi se osiguralo da mjere koje su poduzele države članice tokom trenutne krize ostaju proporcionalne prijetnji koju predstavlja širenje virusa i budu vremenski ograničene.

Dokument se bavi sa četiri ključna područja, a to su odstupanja od Evropske konvencije o ljudskim pravima u vanrednim situacijama, poštivanje vladavine zakona i demokratskih principa u vanrednim situacijama, što uključuje ograničenje opsega i trajanja hitnih mjera, temeljni standardi ljudskih prava, što uključuju slobodu izražavanja, privatnost i zaštitu podataka, zaštitu ranjivih grupa od diskriminacije i pravo na obrazovanje, zaštitu od kriminala i zaštitu žrtava kriminala, posebno u pogledu rodno zasnovanog nasilja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana