Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 10:42 |

U RS 23 požara za jedan dan, kazne do 1.000 KM za nejavljanje vatrogascima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. aprila (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) u protekla 24 sata evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom i izazvana nepažnjom i nehatom građana.

Stoga iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS apeluju na građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, te da ove poslove obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Definisana je i novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj osobe koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprječavanja širenja vatre.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom