Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 19:35 |

ZDK - INZ provodi nadzor domova zdravlja u suočavanje s koronavirusom

FENA Saopćenje

ZENICA, 7. aprila (FENA) - U dosadašnjem toku borbe s Covid epidemijom domovi zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), zajedno s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su "iznijeli" najveći teret i svojim radom spriječili "pritisak" na bolnice. Posebno je značajan bio rad higijensko-epidemioloških službi i službi hitne medicinske pomoći koje su bile prve "na udaru".

Kako bi se, u očekivanju povećanog broja novih oboljelih, ovaj uspješan sistem dalje unaprijedio, INZ je pokrenuo ove sedmice pojačani stručni nadzor domova zdravlja i higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja u svih dvanaest općina ZDK-a.

Kako je potvrdio direktor INZ-a Senad Huseinagić, cilj je jačanje epidemiološkog nadzora, ali i utvrđivanje stanja i potreba lokalnih ustanova u borbi protiv koronavirusa.

U narednih nekoliko dana timovi INZ-a će kroz direktne posjete, anketiranje i razgovore, na licu mjesta utvrditi imaju li i kakvi su planovi djelovanja za oboljenja izazvana Covidom-19, kako funkcioniraju Operativni timovi za praćenje, nadzor i reagovanje u pandemiji, da li su u funkciji trijažni punktovi, protokoli rada i procedure osiguravanja prostora.

- Cilj je sagledati stanje, do sada urađeno, ali i nedostatke i potrebe svake ustanove koja je prva "linija odbrane" u borbi protiv koronavirusa. To je posebno bitno obzirom da se u narednim sedmicama očekuje "vrhunac" pandemije, ali i pritiska na zdravstveni sistem u ovom, ali i drugim kantonima. To nas ne smije i ne može dočekati nespremne. Podaci iz svih ustanova će biti analizirani, te biti dostupni po završetku obilazaka svih općina i ustanova - ističe Huseinagić.

Zato, kroz svojevrsni anketni upitnik cilj INZ-a je utvrditi i funkcioniraju li dezinfekcione barijere pri izlasku iz trijažnog punkta, koja je dinamika čišćenja, pranja i dezinfekcije trijažnog punkta, prostora u kojem se pregledaju pacijenti sumnjivi na oboljenje, koja se zaštitna oprema koristi, šta se čini na zaštiti zdravstvenog kadra, ali i da li postoje planovi preraspodjela kadra i resursa ako i kad dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.

- Namjera nam je i da dobre prakse i iskustva iz nekih domova zdravlja primijenimo i u ostalim, a sve sa ciljem da nam borba protiv ove epidemije bude što uspješnija, te da svim građanim na području Kantona obezbjedimo jednaku dostupnost - rekao je Huseinagić.

Također će se analizirati i sistem "Covid" telefona s ciljem poboljšanja komunikacije s građanima i omogućavanja pravovremenog savjetovanja i usmjeravanja građana o postupanju u vezi s rješavanjem bilo kakvih zdravstvenih potreba građana, saopćeno je iz INZ-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo