Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 19:13 |

Ornitološkima društvima predviđena dodjela malih grantova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - U okviru projekta "Kraška polja 3 – Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja“, koji se realizuje do kraja 2020. godine i koji implementiraju organizacije Ornitološko društvo "Naše ptice“ i udruge "Dinarica“ i "Naša baština“, uz finansijsku podršku fondacija EuroNatur iz Njemačke i MAVA iz Švicarske, predviđena je dodjela malih grantova koji imaju za cilj podržati razvoj stočarstva, pčelarstva, turizma i drugih djelatnosti koje se odnose na održivo korištenje prirode.

Na konkurs se prijavilo 23 organizacije, mala preduzeća ili OPG-a koji djeluju na prostoru Livanjskog ili Duvanjskog polja.

Zbog velikog broja kvalitetnih aplikacija, zajedničkom odlukom projektnih partnera i fondacije EuroNatur odabrano je čak 19 malih projekata sa teritorije sve tri opštine, zbog čega je fond za grantove sa početnih 40.000 eura povećan na 51.000 eura.

Iako su u pitanju mala sredstva koja ne mogu riješti sve probleme lokalne zajednice, ovi grantovi imaju izuzetan značaj jer će rezultirati pokretanjem potpuno novih djelatnosti na datom prostoru kao što su nabavka kanua za spuštanje niz rijeku Sturbu sa ponudom za posmatranje ptica, kaoi nabavka električnih bicikala za obilazak Livanjskog polja.

Osim toga, biće pokrenuta farma magaraca u sjevernom dijelu Livanjskog polja, dva domaćinstva koja se bave ovčarstvom će proširi svoj stočni fond.

Naročita pažnja posvećena je borbi protiv sukcesije i požara u Livanjskom i Duvanjskom polju, koji su usljed depopulacije, smanjivanja stočarstva i poljoprivrede, izrasli u ozbiljan problem koji značajno narušava izvorna travnata i močvarna staništa ovog, za biodiverzitet izuzetno značajnog područja.

Predviđena je revitalizacija nekih potpuno zaraslih livada.

Na kraju realizacije projektnih aktivnosti predviđena je i promocija datog područja i izgradnja jedinstvene turističke ponude.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sutra u Hutovom blatu startuje prvi kamp za prstenovanje ptica u BiH

Spremne nominacije 15 bh. kraških polja za listu značajnih područja za ptice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo