Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 16:19 |

Kovačević: U karantin će svi oni koji pređu bh. granicu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. aprila (FENA) – Pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Nemanja Kovačević apelovao je na građane tog bh. entiteta da ne kreću na put u zemlje Evropske unije (EU), osim u slučaju da imaju državljanstva država u koje su se uputili.

Čak i u tom slučaju, potrebno je, kaže, da provjere sve putne informacije i režime na granicama tih zemalja.

Šengenski prostor je zatvoren 17. marta za sve osobe koje dolaze van tog područja, a Kovačević podsjeća da su uspostavljene interne kontrole na državnim granicama i drugačiji granični režimi u okviru članica EU, nakon pandemije koronavirusa.

-Napominjemo da se mjere u tim zemljama često mijenjaju i bez posebne najave, što treba imati u vidu prilikom planiranja putovanja – rekao je Kovačević.

Upozorio je da je bilo slučajeva da su građani, koji su se proteklih dana zaputili u zemlje EU, bili vraćani sa granica Slovenije, Hrvatske i Mađarske, nakon čega su, prema pravilima nadležnih, morali da budu smještani u karantine u RS, odnosno BiH.

Iste mjere će se primjenjivati i prema onim građanima ako se odluče da dođu u RS, odnosno BiH tokom predstojećih uskršnjih praznika.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u Banjoj Luci rekao da je bi 9. aprila posebnim letom trebalo da doputuje pet studenata iz tog bh. entiteta koji borave u SAD-u na programu razmjene, a potom će biti smješteni u poseban karantinski smještaj u Tesliću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Božinović: Na državnoj granici nema napetosti i pucnjave, a što bi neki htjeli

Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovite vježbe za provokacije u blizini granice s Kosovom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo