Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 15:38 |

Pružimo ruke, pošaljimo poruku, pomozimo majkama Srebrenice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Upućena je inicijativa za podršku majkama Srebrenice koje prvi put dosad, zbog epidemiološke situacije, neće izaći na ulice Tuzle kao što to čine svakog 11. u mjesecu, u znak podrške svojim najmilima čije kosti još traže.

- Podržite majke Srebrenice, fotografišete se s ispisanim imenom jedne od žrtava za kojom se još traga. Fotografije trebaju biti horizontalne, a ime napisano velikim štampanim slovima, čitko. Svoje fotografije objavite putem svojih društvenih medija (Facebook, Instagram, itd.) te pošaljite na email nihaddahin90@gmail.com, najkasnije do 9. aprila. Od pristiglih fotografija bit će pripremljen video, koji će biti prikazan 11. aprila. Spisak ubijenih možete pronaći na linku https://www.scribd.com/document/383520464/Spisak-ubijenih-tokom-genocida-u-Srebrenici - navodi se.

U saopćenju za javnost koje se potpisuje kao Aktivistička inicijativa civilnog društva podsjeća se da majke iz Srebrenice već 24 godine, svakog 11. u mjesecu izlaze na ulice u Tuzli. U mirnoj šetnji nose svoju tugu, sjećanja na nestale članove porodica.

- S godinama je sve manje majki. Odlaze, nestaju, ali bol je sve veća. Svaka obljetnica sve tužnija. Pomozite majkama, pomozite sebi. Budimo ljudi, pošaljimo poruku da i u teška vremena pandemije majke Srebrenice nisu zaboravljene. One neće moći izaći na ulice, ostat će kućama noseći se sa svojom boli. Pokažimo da smo tu, da im pomognemo sa tim teretom - navodi se.

Ove godine 11. jula navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici, kad su ubijene 8.372 osobe. Po informacijama Instituta za nestale osobe BiH, još se traga za oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Majke Srebrenice: Pozivamo visokog predstavnika na reakciju

Majke Srebrenice još jednom poručile da ne odustaju od traženja istine i pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo