Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 12:48 |

Mandić: U FBiH u protekla 24 sata potvrđeno 45 novih slučajeva

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. april (FENA) - Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.

Dodao je da je u proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, te da će rezultati testiranja koja su toku biti poznati do kraja dana.

Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hostpitalizirana 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.

- Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povjesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran praktično od siječnja i od tada mi donosimo naredbe, preporuke – dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija.           

Podsjetio je da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravaljanju krizom preuzeo je Stožer civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.

-  Upravljamo ovom krizom na taj način da želimo da nam se pojavi što manje oboljelih i da bi zdravstveni sustav na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato jedini izlaz su savjeti i preporuke koje stalno ponavljamo – naveo je Mandić.

Medicinske opreme nikada nije dosta, kazao je ministar Mandić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da je na tržištu veliki problem nabavka zaštitne opreme.

- Mi smo na vrijeme reagovali, upozorili smo da se ta oprema nabavlja i trudimo se koliko možemo. Oprema se troši i menadžment zdravstvenih ustanova bi trebalo da vodi računa o kompletima za zaštitu - kazao je Mandić dodajući da su dobili dovoljan broj testova. 

Uskoro video!

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo