Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 13:16 |

Krešić čestitao 28. godišnjicu HVO-a i 15. godišnjicu 1. pješačke pukovnije OS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić uputio je danas čestitku u povodu 8. aprila - 28. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i 15. godišnjice ustroja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Prisjećamo se iznimnog značaja kojeg je HVO dalo u obrani Bosne i Hercegovine, stvarajući tako temelje slobode i očuvanja i hrvatskog naroda na svojim stoljetnim ognjištima.

Svojim časnim borbenim akcijama u nimalo jednostavnim vremenima, bojovnici HVO-a zadržali su dostajanstvo i vjeru kako su pozvani i odabrani braniti rodnu grudu. Zbog toga danas posebno poštovanje i hvalu izražavamo onim bojovnicima koji su svoje živote dali za obranu naše domovine. Zbog njih i njihove žrtve trebamo zastati i naći u toj žrtvi snagu.

Oni, naši sinovi, očevi i prijatelji nisu se u tim ratnim strahotama borili da bismo danas u ovim  mirnim uvjetima, stvarali nove krize i tako olako spominjali mogućnost ponovnih sukoba. Posebice moramo odbaciti sve izraženije prebacivanje krivnje drugima. Važno je uvijek nanovo zastati i prisjetiti se žrtve koja je data za našu domovinu - kaže se u čestitci.

Napomenuo je da se ne smije prestati ponavljati značaj kojeg je vojno organizarana struktura, Hrvatsko vijeće obrane utkala u temelje slobodne domovine Bosne i Hercegovine. Bilo je različitih iskušenja, kako vojnih tako i političkih. Nije bilo jednostavno u ratnom vihoru donositi odluke.

- Zbog te časne namjere i misije mi danas, kao i svake godine, sjećamo se trenutka u kojem je nastao HVO. Nikakvi uporni pokušaji izvrtanja činjenica i javnih komentara neće uspjeti obeščastiti iskonsku namjeru i žrtvu Hrvatskoga vijeća obrane.

Današnja struktura Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju čini i 1. pješačka (gardijska) pukovnija koja čuva uspomenu i baštini tradiciju HVO-a, jamac je uspješnog ustroja obrambeno-sigurnosnog aspekta Bosne i Hercegovine. Dokaz je to, i kako se marljivim radom i vještinama koje naši pripadnici postižu u međunarodnim misijama potpore miru može biti kredibilan partner NATO-u, EU i UN-u.

Obrambeni sektor, zahvaljujući disciplini i posvećenošću postavljenim zadaćama, napravio je veliki iskorak u našoj suradnji s NATO-om. To je jedan od naših glavnih ciljeva. Zbog toga naše društvo može biti ponosno na svoju vojsku. Kada kažem vojsku, mislim na cijelu strukturu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i sve one koji danas stoje na raspolaganju svojoj domovini.

Današnje okolnosti onemogućile su nas u fizičkom okupljanju. Zbog toga budimo mislima jedni uz druge, budimo čvrst oslonac jedni drugima, uz svoje kolege, a u molitvama se prisjetimo naših poginulih branitelja.

Uz veliku zahvalnost, čestitam vam 28. obljetnicu utemeljenja HVO-a i 15. godišnjicu ustroja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - kaže se u čestitki zamjenika ministra odbrane BiH Mije Krešića, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

U Širokom Brijegu obilježena 32. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana