Kultura     | 07.04.2020. 12:18 |

Collegium artisticum pripremio digitalnu prezentaciju nagrađenih radova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Galerija Collegium artisticum ove godine obilježava 45 godina postojanja koje će kao i druge kulturne institucije dočekati zatvorenih vrata.

Trenutno je u Galeriji postavljena izložba "Apokalipsa" Džeke Hodžića, a naredna izložba prema planiranom programu je trebala biti tradicionalna izložba članova tri bh. udruženja pod nazivom "Collegium artisticum“, a povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Tradicionalna selektivna godišnja izložba predstavlja godišnju produkciju članova i članica: Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH).

Ova kolektivna izložba posvećena Danu grada Sarajeva baštini tradiciju koja datira još od 1975. godine, kada je izložbom “Collegium artisticum 1975.“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. 

Izložba “Collegium artisticum“ je vezana za značajan datum iz historije Sarajeva i ima neosporan dignitet kao centralna izložba, odnosno najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini.

-Nažalost, s obzirom na novonastale okolnosti koje su vezane za proglašenje pandemije, Galerija Collegium artisticum ove godine nije bila u mogućnosti izložbu adekvatno realizovati i prezentovati javnosti na uobičajen datum, a izložba je odgođena do daljnjeg - saopšteno je iz Galerije.

Ipak, uposlenici Galerije su se potrudili da naprave pregled, odnosno prezentaciju radova koji su na ovoj izložbi nagrađeni tokom protekle četiri godine. Radovi, koje je sabrala i pripremila Sanela Nuhanović, kustosica galerije Collegium artisticum, u digitalnoj formi će biti dostupni široj publici putem zvanične internet stranice i facebook stranice JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Adresa internet stranice je: www.bkc.ba, dok je adresa stranice na društvenoj mreži facebook: Bosanski kulturni centar KS.

Dizajner plakata za ovogodišnju izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2020.” je Miodrag Spasojević–Shtrika, saopšteno je iz Galerije Collegium artisticum.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Thomas Steyaert Izložba 'Razigrane borbe' u u galeriji Collegium artisticum.

Nakon 50 godina počela sanacija prostora Galerije Collegium artisticum (VIDEO)

Jasika: Ljudsko tijelo će uvijek biti vječna inspiracija u umjetnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo