Magazin     | 07.04.2020. 08:10 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. travnja (FENA) - 

- 1866. U Sarajevu počela raditi prva tiskara i izlaziti prve novine u Bosni - nedjeljnik Bosanski vjesnik. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazio je na srpskom i hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu. Pokrovitelj je bio bosanski valija Šerif Osman-paša.

- 1943. Umro Jovan Dučić, pjesnik, esejist i putopisac. Njegovo djelo predstavlja vrhunac srpske lirike u dvije prve dekade 20. stoljeća.

- 1947. Umro američki automobilski magnat Henry Ford. Prvi auto konstruirao je 1896., a 1899. je počeo proizvodnju automobila. Prvi je uveo serijsku proizvodnju. Od 1908. proizvodi model T - prvi narodni automobil.

- 1948. Osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- 1951. Rođen Sulejman Kupusović, bh. kazališni i filmski redetelj. Režirao je prvu bošnjačku operu "Hasanaginica", koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. ožujka 2000. 

- 1963. Donesen novi Ustav kojim je naziv države Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ) promijenjen u Socijalistička federativna republika Jugoslavija (SFRJ).

- 1975. Umro Krsto Hegedušić, hrvatski slikar i grafičar.

- 1992. SAD priznale neovisnost BiH, Slovenije i Hrvatske.

- 2017. Četiri osobe su poginule, a 15 ih je ozlijeđeno u napadu kamionom na pješake ispred robne kuće u središtu Stockholma. Švedska policija uhitila je Rakhmata Akilova (39), Uzbekistanca, osumnjičenog za taj teroristički napad.

- 2017. Umro Relja Bašić, hrvatski i jugoslovenski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana