Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 16:31 |

U ZHŽ-u zaraženo 39 osoba, Stožer donio nove mjere

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRJEG, 6. travnja (FENA) - U Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) do ponedjeljka u 16 sati koronavirusom zaraženo je ukupno 39 osoba, od čega 25 u Širokom Brijegu, deset u Grudama i četiri u Posušju. Ljubuški je jedina općina u ZHŽ-u koja nema ni jedan potvrđen slučaj covida-19.

U izolaciji se nalazi ukupno 921 osoba, a djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) ZHŽ-a koji je zaražen nalazi se u dobrom psihofizičkom stanju i svi njegovi kontakti su evidentirani, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ZHŽ-a.

Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić kazao je kako su u posljednjih 48 sati obavljena 24 testiranja, a tijekom nedjelje evidentirana su tri nova slučaja, svi u Grudama, od kojih su dva povezana s klasterom, dok treća osoba nije povezana.

- U naredna 24 sata tražit ćemo kontakt treće jučer zaražene osobe u Grudama. Ako ne uspijemo pronaći gdje se zarazila, može se zaključiti da je riječ o lokalnoj transmisiji virusa - istaknuo je ministar.

S obzirom na odluku kojom je umirovljenicima u vremenu od 8 do 12 sati dopušteno kretanje kako bi mogli preuzeti mirovinu, Pejić je uputio apel ostalim građanima ZHŽ-a da budu strpljivi i puste umirovljenike preko reda kako bi se oni što manje zadržavali na otvorenom budući da kao starije osobe spadaju u rizičnu skupinu.

Na tiskovnoj konferenciji iznesen je i podatak MUP-a ZHŽ-a o kršenju policijskih mjera, a njih u posljednjih 24 sata nije bilo. Također, donesena je nova odluka kojom je dopušten rad trgovinama namještajem i bijelom tehnikom. Benzinske crpke mogu raditi svaki dan, najkasnije do 18 sati.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović dodao je kako je u Širokom Brijegu u sportskom centru Pavković postavljeno 70 kreveta za potrebe smještaja inficiranih pacijenata, dok je u Ljubuškom u sportskoj dvorani postavljeno njih 50.

Predsjednik županijske vlade Zdenko Ćosić osvrnuo se na novu odluku federalne vlade koja je 21 milijun maraka prvotno namijenjen za pomoć županijama, gradovima i općinama odlučila utrošiti na nabavku zaštitne opreme.

- Izražavam nadu da će svi oni koji su digli svoj glas protiv raspodjele tih sredstava, pozivajući se na broj stanovnika, isto to načelo prihvatiti kad je u pitanju raspodjela javnih prihoda ili raspodjela PDV-a. Istim tim politikama ne smeta to što stanovnik grada Sarajeva vrijedi duplo više po ovom kriteriju nego onaj u ZHŽ-u ili Goraždu. Nadam se da će to biti prekretnica i da ćemo ubuduće poštenije raspoređivati sva sredstva - kazao je Ćosić, dodavši da će podržati svaki princip kojeg će se dosljedno pridržavati.

Osvrćući se na medijske natpise o dugovanju Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a prema SKB Mostar i Zakonu o otpisu unutarnjeg duga kojim je Vlada ZHŽ-a izbrisala oko 7 milijuna maraka tog duga, Ćosić je kazao da je ta informacija stara osam godina te da je u javnost puštena u trenutku kada su građani ZHŽ-a bili dodatno emocionalno opterećeni pojavom covida-19.

- Ovoj županiji prijetila su enormna dugovanja i pritisci dužnika, i mi smo tada kao županija bili na respiratoru. To je bilo saniranje štete koju je prozrokovala prethodna vlada, a ovaj zakon se reflektirao prema SKB-u Mostar tako što smo mi kasnije svoja davanja bolnici povećali za 250 posto i trenutno prema bolnici dugova nemamo - rekao je Ćosić.

Dodao je i to da je Zavod vratio kredite u iznosu od oko devet milijuna maraka i oko četiri milijuna dolara, a čija su sredstva utrošena na opremu za SKB Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

U Vladi ŽZH razgovarano o budućoj suradnji sa županijama iz RH

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo