Ekonomija     | 06.04.2020. 14:42 |

Skupština dioničara Aluminija prihvatila ponudu kinesko-izraelske grupe

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - Skupština dioničara Aluminija d.d. Mostar na izvanrednoj je sjednici prihvatila ponudu kinesko-izraelske Abraham grupe o najmu pogona mostarske tvrtke.

Ponovno pokretanje proizvodnje odvijat će se u etapama, a planirano je da se prvo krene s pogonom ljevaonice gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

- Odradili smo prvu trećinu posla, a vjerujem da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja. Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme - izjavio je nakon sjednice skupštine predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Ponudu Abraham grupe na skupštini dioničara podržala je i Vlada Federacije BiH, čiji je opunomoćenik Stipo Buljan izjavio kako se nada da će sve strane ispoštovati postignuti sporazum i da će se proizvodnja pokrenuti što je prije moguće.

- Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste - kazao je Buljan.

Predstavnik malih dioničara Zlatko Topić glasao je protiv ponuđenog sporazuma. Po njegovim riječima, Aluminij je ovim činom poklonjen lobijima, a država je izgubila pola milijarde maraka.Najavio je i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 djelatnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hifa-oil obilježava 20 godina uspješnog poslovanja

Samsung očekuje rast profita od 52 posto

Sarajevski aerodrom u 2021. opslužio 767.133 putnika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta