Politika

Poslanici NS i NB predložili zakon o obaveznim doprinosima zvaničnika

Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Poslanici Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su danas u proceduru Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije virusa Covid-19.

Kako su obrazložili, ovim lex specialis prijedlogom predviđeno je obavezno izdvajanje 20 posto ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih zvaničnika i savjetnika u institucijama BiH, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne finansiraju iz budžeta.

Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje sredstava, te da ih usmjeri za borbu protiv pandemije Covid-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica.

- Vijeće ministara je obavezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku sredstava najmanje jedanput mjesečno - stoji u prijedlogu.

Predlagači zakona naglašavaju da se prijedlogom zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja za potrebe koje nisu povezane s borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i penzionih fondova.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plata za vrijeme trajanja mandata.

- Tu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju - smatraju predlagači.

I pored zastoja u radu državnog parlamenta, poslanici Naše stranke su u proteklih osam dana u proceduru dostavili tri prijedloga zakona, jedan ustavni amandman te inicijativu za održavanje sjednica elektronskim putem, podsjećaju u saopćenju iz te stranke.

(FENA) F.F.