Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Poslanici Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su danas u proceduru Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19.

Ovim lex specialis prijedlogom je predviđeno obavezno izdvajanje 20% ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih zvaničnika i savjetnika u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne finansiraju iz budžeta.

Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje navedenih sredstava, te da ta sredstva usmjeri za borbu protiv pandemije COVID-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica. Vijeće ministara je obavezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku navedenih sredstava najmanje jedanput mjesečno.

Ovaj Prijedlog zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja istih za potrebe koje nisu povezane sa borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i penzionih fondova.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje trenutne odredbe  Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plata za vrijeme trajanja mandata. Ovu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju.

I pored zastoja u radu državnog parlamenta, poslanici Naše stranke su u proteklih osam dana u proceduru dostavili tri prijedloga zakona, jedan ustavni amandman te inicijativu za održavanje sjednica elektronskim putem.   

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.