Ekonomija     | 06.04.2020. 11:45 |

Čović: Sada je prilika za potpuno novi koncept Aluminija

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je kako sporazum s Abraham Groupom za novi početak mostarskog Aluminija znači jako mnogo kako za samu kompaniju, sve nekadašnje uposlenike, partnere, tako i za Mostar, Hercegovinu, ali i čitavu BiH, jer smatra kako će aluminij i dalje biti strateška sirovina te kako ovaj sporazum dolazi u pravo vrijeme.

- Znači mnogo iz prostog razloga jer ponovno govorimo o realnosti pokretanja proizvodnje u Aluminiju i upošljavanju ljudi, na, ono što je za mene vrlo važno, proizvodnji na tržišnim osnovama - izjavio je Čović za današnje izdanje Večernjeg lista.

 Govoreći o detaljima sporazuma, Čović ističe kako je predviđeno da se u početnoj fazi ide s najmom, što smatra jako dobrim.

 - Na taj način dobivamo prostora u vremenskim razdobljima koja slijede, onako kako sporazum predviđa, da možemo u fazama pokretati pojedine dijelove proizvodnje i izvršiti pripremu kada je u pitanju sva ona logistika koja je nužna za normalnu proizvodnju aluminija, a osobito elektrolize, odnosno snabdijevanje električnom energijom. Konačno smo, čini mi se dobili sveobuhvatne spoznaje o mogućnostima energetskih potencijala na krajnje tržišnim osnovama i kroz neke druge partnere koji su se nudili oko Aluminija. Pokušat će se sve to sada zajednički uvezivati, na puno prihvatljiviji modus - istaknuo je Čović.

 Pritom je dodao da sam sporazum treba promatrati u kontekstu aktualne zdravstvene, ekonomske i političke situacije u čitavom svijetu.

 - Mijenjaju se tržišne vrijednosti, burzovne vrijednosti; cijena energenata značajno je pala u zadnjih mjesec dana, cijena aluminija također drastično opada, ali to će tržište regulirati vrlo skoro. Neminovno je da će ova pandemija kao odgovor dobiti jedno globalno gospodarsko zastojanje, odnosno recesiju i na taj dio svi moramo biti spremni. No i iz toga će također izići i novi gospodarski, ekonomski i socijalni poduhvati koji će opet potaknuti i pokrenuti proizvodnju tako da će aluminij i dalje biti strateška sirovina, zato i nama ovaj sporazum dolazi u pravo vrijeme. Nismo ga željeli prolongirati, što mi je također drago. Imamo odluku Skupštine da Uprava može dalje dogovarati, a upravo ovo vrijeme zastoja gospodarskih aktivnosti možemo iskoristiti za sve one administrativne stvari nužne za pripremu realizacije sporazuma - kazao je Čović.

 Upitan što konkretno u praksi znači građenje novog Aluminija, o čemu je govorio u više navrata, Čović kaže kako je jasno da su se mehanizmi koji su se nekada koristili, kako bi proizvodnja funkcionirala, pokazali lošima.

- Za posljedicu toga imali smo 400 milijuna maraka obveza. To su dugovi Aluminija i s tim ćemo se morati iznijeti u vremenu koje je ispred nas. Podjednako tako moramo dogovarati i kako riješiti pitanje vlasničke strukture u Aluminiju, upravo vis a vis tih novih ambicija, ali s druge strane i kako se osloboditi svih postojećih opterećenja da bi Aluminij mogao nastaviti normalno funkcionirati - rekao je Čović.

 Naglasio je kako se ovaj proces mora usmjeriti u pravom smjeru te kako je jedini cilj da Mostar dobije snažan i općeprihvatljiv gospodarski projekt na kojem se može bazirati dobar dio razvoja ovog kraja.

 - S druge strane, za mene je također prevažno, da na bazi Aluminija dobijemo mogućnosti pokrenuti i neke druge koncepte prerade u Hercegovini, odnosno u BiH - dodao je Čović. 

 Na pitanje kakvu ulogu Vlade FBiH očekuje u narednim aktivnostima oko ponovnog pokretanja Aluminija, Čović kaže kako Vlada FBiH ima posebnu ulogu, odnosno ulogu da brine o Aluminiju kao što brine o bilo kojem drugom gospodarskom projektu u BiH.

- Ona sa svoje strane mora potaknuti novog investitora koji je pokazao jaku zainteresiranost i s kojim će se potpisati sporazum da još intenzivnije i mnogo dinamičnije investira nego do sada. Vlada FBiH posjeduje taj okvir i kapacitet kao dio društva. S druge strane Vlada je i vlasnik 44 posto nekadašnjeg Aluminija, tako da ćemo morati s njom dogovarati i taj segment vezan za vlasničku strukturu - kazao je Čović.

 Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri sadašnja kriza izazvana pandemijom koronavirusa može utjecati na cijelu priču oko ponovnog pokretanja Aluminija, Čović kaže kako u svakoj krizi, iz svakog iskušenja, prije svega vidi neku šansu. - I ovaj put sam vrlo optimističan i vjerujem kako će se znati iskoristiti ponuđene mogućnosti i šanse - istaknuo je.

 Čović je naglasio kako je vrlo izvjesno da Aluminij može vratiti poziciju na starom tržištu.

 - Ukoliko budemo znali što ćemo od aluminija, ukoliko ga budemo umjeli proizvoditi po količini i kvalitetu onako kako to tržište nalaže, primjereno zahtjevima tržišta u ovim recesijskim uvjetima u kojima ćemo se neminovno naći u narednim mjesecima, tada će Aluminij bez problema ovladati tržištima na kojima je nekad bio, i ne samo na tim tržištima. Dolazi se i do novih tržišta.  Upravo se kroz partnerstvo koje radimo s Abraham Groupom osigurava otvaranje novih tržišta za Aluminij. To je jedna potpuno nova prilika koja se pruža. A siguran sam da će, ukoliko Aluminij bude tržišno održiv, i svi oni koji su do sada povlačili proizvodnju iz Aluminija biti ponovno zainteresirani za njega - ustvrdio je Čović u razgovoru za Večernji list.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

Čović i Pósa: Izražena puna podrška Mađarske na putu BiH ka EU

Čović boravio u radnom posjetu Novom Travniku: Ubrzanje procedure za dodjelu statusa grada

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana